‘Feretiko’ yok olmaktan kurtuldu

15 August Wednesday, 2012
Karadeniz’e özgü yöresel bir kumaş olan ‘feretiko’, Rizeli kadınların sahip çıkmasıyla yok olmaktan kurtuluyor.
‘Feretiko’ yok olmaktan kurtuldu

Karadeniz'e özgü yöresel bir kumaş olan 'feretiko', Rizeli kadınların sahip çıkmasıyla yok olmaktan kurtuluyor.

Eskiden evlerdeki tezgahlarda dokunan bu kumaş kullanılan ipliğin ana maddesi olan Hint keneviri üretiminin yasaklanması ve yıllar içinde gelişen tekstil sektörüne yenik düşmesi nedeniyle unutulur hale gelmişti.

Bu süreçte feretiko dokumacılığının yeniden yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Rize Valiliği'nin işbirliğinde 2003 yılında "Rize Bezi Dokumacılığı Projesi" başlatıldı. Aynı yıl kentteki Kız Meslek Lisesi'nde 5 tezgah ile başlanan Rize bezi dokumacılığı kurslarında 9 yılda 6 bin kadın sertifika sahibi oldu. Mezun olan kursiyerlerin kendi iş yerlerini kurması ve sektörün kooperatifleşmesi sayesinde yok olmaya yüz tutmuş feretiko yeniden hayat buldu. Ürettikleri feretikolarla yoğun talebi karşılayamayan iş yeri sahipleri, feretiko dokumacılığında çalıştırılmak üzere yetiştirilecek genç kızlar arıyor.

Kooperatif olarak 16 dokumacı kadın ile yılda 20 bin metrekareye yakın kumaş dokuduklarını kaydeden İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Mete, feretiko için ipi Hint keneviri yetiştirmek Türkiye'de yasak olduğu için yurt dışından temin ettiklerini ifade etti. Feretiko'dan antibakteriyel çarşaf ve nevresim tatımları ürettiklerini dile getiren Mete, özellikle teri çektiği için feretikodan yapılmış atletlerin büyük ilgi gördüğünü söyledi.