FAO tarafından korumalı tarımın Türkiyedeki durumunu tartışmak ve bu yöntemin benimsenmesindeki engelleri ortaya koymak amacıyla bir çalıştay düzenlendi.
Haber: Ercan AKSOY Kamera: Caner TOPGÜMÜŞ
FAO tarafından korumalı tarımın Türkiye’deki durumunu tartışmak ve bu yöntemin benimsenmesindeki engelleri ortaya koymak amacıyla bir çalıştay düzenlendi.
“Koru ve Yetiştir” girişimini tanıtmak ve dünyada korumalı tarımın şu anki durumunu tartışmak amacıyla düzenlenen çalıştay “Türkiye’de Korumalı Tarımın Yaygınlaştırılması” başlığıyla gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde (UTEM) gerçekleştirilen çalıştaya yurt içi ve yurt dışından birçok uzmanla yetiştiriciler katıldı.
FAO’nun düzenlediği çalıştayın amaçları, korumalı tarımın Türkiye’deki durumunu tartışmak ve bu yöntemin benimsenmesindeki engelleri ortaya koymak, korumalı tarımın Türkiye’de yerleşmesi için ulusal bir strateji belirlemek, korumalı tarım uzmanları arasındaki iletişimi güçlendirmek şeklinde belirlendi.
“Türkiye’de Korumalı Tarımın Yaygınlaştırılması Çalıştayı”nın açılış konuşmalarını Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı İsa ÖZKAN ile FAO-SEC Alt Bölge Koordinatörü Yuriko SHOJİ yaptı.
Çalıştayda Amir Kassam “Koru ve Yetiştir: Korumalı Tarımın Global Yaygınlığı”, Harun Çiçek “Korumalı Tarımın Ortadoğu’daki Durumunun Değerlendirilmesi”, Muzaffer Avcı “Korumalı Tarımın Türkiye’deki Geçmişi”, Ahmet Çelik “Türkiye’de Doğrudan Ekime Geçişte Atılması Gereken Önemli Adımlar”, Talat Şentürk “Azaltılmış ve Toprak İşlemesiz Tarımda Yapılan Çalışmalar ve Yaygınlaşması İçin Çözüm Önerileri”, İrfan Gültekin “Korumalı Toprak İşleme Uygulamalarında Gözlenen Bazı Sorunlar ve Çözümüne İlişkin Öneriler”, Ziya Altınöz “Türkiye’de Koruyucu İşlemeli Tarımda Mekanizasyon”, Ahmet Çıkman “Harran Ovasında Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Teknikleri Uygulamaları”, Mevlüt Vanoğlu “Korumalı Tarım ve KOP Bölgesi”, Hüseyin Küçükçay “TİGEM’de Etkinliği Azaltılmış Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Teknikleri Uygulamaları”, Mehmet Hasdemir “Türkiye’de Tarım Arazilerinin Çevre Amaçlı Korunması Programının Uygulamaları” başlıklı birer sunum yaptı.
“Koru ve Yetiştir: Korumalı Tarımın Global Yaygınlığı” başlıklı sunumunda Amir Kassam, dünya nüfusunu beslemek için üretimi yoğunlaştırmak gerektiğini fakat üretimde ortaya çıkan sorunlar, yetersiz destek, yüksek maliyet oranları ve çiftçilerin karşılaştıkları kısıtlamaların buna engel oluşturduğunu kaydetti. Kassam, bu ve benzeri sorunları ortadan kaldırmak için korumalı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği üzerinde durdu.
Kassam, FAO’nun sürdürülebilir bitkisel üretimin yaygınlaştırılması için ortaya koyduğu “Kurtar ve Büyüt” anlayışını içeren ekosistem yaklaşımıyla girdilerin akılcı kullanımı, toprak, su, tohum ve gübre gibi doğal süreçlerin korunması ve geliştirilmesi ve bu sayede bitkilerin büyüme desteğinin oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti. Kassam, tüm bunların da kaynakların korunması, olumsuz çevresel etkilerin azaltılması, doğal sermayenin geliştirilmesi ve ekosistem hizmetlerinin akışının arttırılmasıyla gerçekleştirilebileceğinin üzerinde durdu.
Amir Kassam, tarımın öneminin yeniden keşfedilmesi gerektiği ve bunun için de kelimenin köklerine dönülmesinin faydalı olacağı üzerinde de durarak tarımın biyolojik, fiziksel, hidrolojik ve kimyasal olarak sağlıklı toprak anlamını içerdiğini dile getirdi. Kassam, bu bağlamda bitkilerin yetiştirilmesinde doğal kaynaklara başvurulmasının, doğal gübre kullanılmasının önemi de vurguladı.
İki gün süren çalıştayın son gününde çalışma gruplarının değerlendirmeleri tartışılarak Türkiye’de korumalı tarımın yaygınlaştırılması amacıyla ulusal strateji planı geliştirilmesine yönelik öneriler bir rapor haline getirildi.
Korumalı Tarım Nedir?
Korumalı tarım, daha gelişkin ve sürdürülebilir üretim için geliştirilen bir tarımsal ekosistem yaklaşımıdır. Bu yaklaşım gıda güvenliğini ve üründen elde edilecek kârı arttırırken yararlanılan temel kaynakları ve çevreyi korur.
Korumalı tarım tekniği içerisinde azaltılmış toprak işleme, sırta direk ekim (anıza ekim), bölge toprak işleme tekniği, malçlı toprak işleme, şeritsel toprak işleme, dönüşümlü toprak işleme, organik atık ve anız yönetimi, sıfır toprak işleme yer alır.
Doğal kaynakların korunması, yer altı ve yerüstü sularında kalite, türlerde çeşitlilik desteği, yaban hayatına gıda ve su desteği, yeryüzünde yaşayan canlıların yararlanabileceği kaliteli atmosfer ise korumalı tarımın faydaları arasında sıralanabilir.