Sivas\'ta, Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezi\'nde yetiştirilen Kangal köpeklerinin yavrularını satın almak için fabrikatörler, sürü sahipleri ve çobanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi sırada bekliyor.
Sivas'ta, Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezi'nde yetiştirilen Kangal köpeklerinin yavrularını satın almak için fabrikatörden çobana farklı meslek gruplarından çok sayıda kişi sırada bekliyor.
Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezi Sorumlusu Arif Pir, Kangal Kaymakamlığı bünyesinde hizmet veren merkezde dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin aslına uygun yetiştirildiğini söyledi.
Sivas Valiliğince yürütülen "Halk Elinde Islah Projesi" kapsamında çiplenmiş, 120'den fazla Kangal köpeğinin ise köylerde doğal ortamda yetiştirildiğini aktaran Pir, "Merkezimiz, teşhir amaçlı ve yavru köpek satma maksadıyla faaliyet gösteriyor. Diğer köpekler, doğal ortamlarında, sürüde, arazide ve köylerde" dedi.
Yavruların çiftinin bin 500, tek erkek yavrunun bin, dişi yavrunun ise 750 liraya satıldığını kaydeden Pir, şunları söyledi:
"Yılda ortalama 100-150 civarında yavru Kangal satışı yapabiliyoruz. Kapasitemizi artırmaya yönelik bazı çalışmalar var. Kangal Kaymakamlığı tarafından hazırlanan projeyle yavru Kangal üretimini iki katına çıkartmayı hedefliyoruz. Merkezimizden yıllık 250-300'e yakın Kangal köpeği yavrusu talep ediliyor. Talepleri müracaat önceliğine göre değerlendiriyoruz. Taleplere yetişemiyoruz. Sürü sahipleri de fabrika sahipleri de Kangal köpeği yavrusu almak için sırada. Yıl içerisinde karşılayamadığımız talepleri bir sonraki yıla erteliyoruz."
Arif Pir, Kangal köpeğinin yılda 2 defa ve her seferinde ortalama 5-6 yavru dünyaya getirdiğini ifade ederek, saf Kangal'ın her seferde en fazla bir veya iki yavru dünyaya getireceği yönündeki bilginin yanlış olduğunu söyledi.
Kangal köpeğinin gebelik süresinin 57-62 gün olduğunu ifade eden Pir, yavruları 45 günlük olduktan sonra satmaya başladıklarını söyledi.
Talep fazlalılığı nedeniyle merkezde çok fazla yavru Kangal köpeği bulunmadığını belirten Pir, köpekleri arpa unu, mama, yemek artığı, tavuk ve yal (un ve kepekle hazırlanan yiyecek) ile beslediklerini sözlerine ekledi.