Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile başlayan, 31 Aralık 2022 tarihi yasal sürecin bitişi olarak belirlenen proje, son günlerde yoğun talep görüyor.
Evcil hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınması ve korunması amacıyla başlatılan çip uygulamasında yasal süre 31 Aralık’ta sona eriyor.
Hayvan sahipleri çip taktırmak istedikleri evcil hayvanlarını Tarım ve Orman il, ilçe müdürlükleri ve veteriner kliniklerine götürüyor.
Bugüne kadar binlerce hayvana çip takılan kentlerde bile yoğunluk yaşanıyor.
"Mikroçip bulunmadığı" iddialarına dair haberler üzerine Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci geçtiğimiz günlerde çip sıkıntısı yaşanmadığını açıklamıştı. Kirişci, "Çip krizi yok, kimliklendirme işlemini il ve ilçe müdürlüklerimiz yapıyor." dedi.
Diğer taraftan Tarım ve Orman Bakanlığı, ev hayvanlarına mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde yoğunluğun önüne geçebilmek için kolaylık sağladı.
Evcil kedi, köpek ve gelincikler için dijital kimliklendirmede yaşanan yoğunluk nedeniyle "beyanname" kolaylığı getirildi. Evcil hayvan sahipleri, 31 Aralık'a kadar yetkili kurumlara beyanname verdikleri takdirde 2023'te cezai işlemden muaf tutularak hayvanlarına mikroçip taktırabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığınca, ev hayvanlarına mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde sürenin daralması, yoğunluk yaşanması gibi nedenlerle ortaya çıkan güçlüklerin aşılabilmesi için kolaylık sağlandı.
Bu kapsamda, ev hayvanı sahipleri, yıl sonuna kadar beyanname ile müracaat etmeleri halinde herhangi bir cezai işleme maruz kalmadan 6 aydan büyük hayvanlarının mikroçip ve kayıt işlemini tamamlayabilecek.
Beyannameler, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri ile serbest veteriner hekimlere 31 Aralık'a kadar verilebilecek. Serbest veteriner hekimler tarafından alınan beyannameler, il/ilçe müdürlüklerine 31 Aralık'a kadar teslim edilecek. Beyanname alındıktan sonra mikroçip takılması ve kayıt için süre kısıtlaması bulunmuyor.
Kimliklendirme işlemi yapmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira cezai işlem uygulanacak.