Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Müdahale Kurumu oluşturulmasına ilişkin çalışmaların son noktaya geldiğini belirterek, ''Yakında Bakanlar Kurulu'na gelecek hale gelir''dedi
Bakan Eker, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin, 2011 yılı Olağan Mali Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de cari açıktan, dış ticaret açığından bahsedilirken, tarım ve gıda sektörünün dış ticaret fazlası verdiğini söyledi. 2011 yılında tarım ve gıda sektöründe 4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası olduğunu belirten Eker, süt ve süt ürünleri dış ticaretinde ise 104,5 milyon lira fazla verildiğini belirtti. Hükümetleri döneminde bin 838 tarımsal kalkınma kooperatifini desteklediklerini anlatan Eker, "Geçen sene özellikle süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, et ve et ürünlerinin işlenmesi konularında kendi bütçeleriyle 834 tesis yaptırdık, 130 milyon lira buraya hibe destek verdik" diye konuştu. Tarım makineleri ve hayvancılık makine ekipmanlarına da destek verdiklerine işaret eden Eker, bu kapsamda hayvancılıkta 48 bin 500 makine ve ekipmana yüzde 50 hibe destek verdiklerini bildirdi. Bakan Eker, şunları kaydetti: "Süt üretimini 8,4 milyon tondan 13,6 milyon tona çıkardık. Biz geldiğimizde Türkiye'deki pedigrili dişi sığır sayısı 175 bindi. O tarihte Türkiye'de 5 milyon dişi sığır var, sağlam hayvan var, bunun sadece 175 bini pedigrili, gerisi pedigrili değil, melez, yeri ve ırkı belli değil. Bugün 5,5 milyon civarında dişi sığır, sağlam hayvan var, bunun 2 milyonu pedigrili, 2 milyon 200 bini saf ırk sertifikasına yani ön soy kütüğüne kayıtlı. Yani toplam 4 milyon 200 bin pedigrili ve ön soy kütüğüne kayıtlı hayvan var. Bu çok önemli, hayvancılığın gelişmesinde de en önemli gösterge bu." Sütte fiyat istikrarını sağlama çabasında olduklarını bildiren Eker, süt üreticisinin yemle ilgili problemi olduğunu bildiklerini söyledi. Yem bitkisi ekilişine destek verdiklerini, bu desteği iki katına, 256 milyon liraya çıkardıklarını anlatan Eker, buna rağmen Türkiye'de yemin, işletme maliyetinin yüzde 70'ini oluşturduğunu söyledi.
Et ve sütte müdahale kurumu için çalışmalar son noktaya geldi
Et ve sütte fiyat istikrarının sağlanması ve özellikle belirli dönemlerde müdahale etme amacıyla Et ve Balık Kurumu'nu "Et ve Süt Kurumu"na dönüştüreceklerini belirten Eker, bu kurumun et ve sütte üretici ve tüketici lehine müdahalede bulunarak fiyatları dengeleyeceğini kaydetti. Eker, "Müdahale kurumu şu anda oluşuyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da bu konu ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Onunla ilgili çalışmalar aşağı yukarı son noktaya geldi, yakında Bakanlar Kurulu'na gelecek hale gelir" dedi. Sektörle, birliklerle uyumlu şekilde çalıştıklarını anlatan Eker, üreticiden kopuk kararlar almadıklarını söyledi. Hayvancılık konusunda üretici birliklerine daha fazla yetki, daha çok destek vermekten yana olduklarını belirten Eker, "İstiyoruz ki onlar güçlensin. Biz, bizdeki bazı yetkileri de onlara verelim, şu anda bizim yaptığımız işleri onlara devredelim, ama bunun için altyapı lazım, eğitim ve donanım olması lazım" şeklinde konuştu.
Sütle ilgili gündeme gelen iddialar
Süt tüketiminin mutlaka artırılması gerektiğini vurgulayan Eker, ancak gıdayla ilgili zaman zaman konunun uzmanı olmayan kişiler konuşurken, uzmanların ve sektör temsilcilerinin sustuğunu ve insanlara yanlış enformasyon verildiğini söyledi. Gıdayla ilgili ortaya atılan iddialar üzerine insanların yedikleri içtikleriyle sorunlu hale geldiğini ifade eden Eker, şöyle konuştu: "Hepsinin altında birtakım nedenler oluyor. Obeziteyle mücadele kapsamında bir takım çalışmalar yapılıyor, gazlı boyalı, yüksek kalorili içeceklerle ilgili okullarda bir takım kararlar alınıyor, 'çocuklara daha çok süt içerelim' şeklinde karar alınıyor. Sonra birileri çıkıyor 'süt şöyledir, böyledir' diyor. Böyle zamanlarda üreticilerin ürettiklerine sahip çıkması lazım. Sizin de sahip çıkmanız lazım. Bu işi tek başına Tarım Bakanlığına bırakmayın, ürünü siz üretiyorsunuz."