Organik üzümden patatese her çeşit üründe kaliteli üretimin yapıldığı Eskişehir’de çiftçilerin hedefi yüksek rekolte.
Haber: Eskişehir İl Enformasyon
Eskişehir’de organik üzüm yetiştiriciliği yapılan tek ilçe olma özelliğini elinde tutan Günyüzü’de çiftçiler yüksek rekolte beklerken, Alpu ilçesinde başlayan patates hasadı üreticisinin yüzünü güldürdü.
Günyüzü’nün organik üzümü rakip tanımıyor
Bağcılığa gönül verdi, organik üzümde başarıyı yakaladı.
Günyüzü ilçesi Eskişehir’de organik üzüm yetiştiriciliği yapılan tek ilçe. 2014 yılında devraldığı bağda üzüm yetiştiriciliğine başlayan Ata Peker, bugün organik üzümle büyük bir başarıya imza attı. Alphonse, Crimson seedless, michele palieri (Atlas Karası), Black magic çeşitlerinin yetiştirildiği bağda ürünler 15 tonluk soğuk hava deposunda kalite kaybı yaşanmadan saklanıyor. Haftalık olarak ulusal bir market zincirine gönderilen üzümde pazar sıkıntısı da yaşanmıyor.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine Sever, organik üzüm bağında ve tesiste incelemelerde bulundu.
Bağcılık için Türkiye’nin iklim şartlarının çok elverişli olduğunun altını çizen İl Müdürü Sever, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çeşit belirleme çalışmasına göre ülkemizde bin 200’ün üzerinde üzüm çeşidinin bulunduğu bilgisini verdi.
Günyüzü ilçesinde yapılan organik yetiştiricilikle ilgili yaptığı açıklamada, “İlimizde bu büyüklükteki tek bahçe olan bu arazinin yaklaşık 80 dekarında organik bağ, 10 dekarında organik dut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunların yanında, yaklaşık 7 dekarında da organik olarak pırasa ve soğan gibi diğer sebzeler yetiştirilmektedir. Ayrıca ziyaretimiz esnasında uygun yer seçimi ile birçok ürün doğa ve canlılara dost üretim şekliyle elde edilebildiği görülmüştür. 2020 yılında ilimizde bulunan bu organik üzüm bağından 70 ton ürün rekolte elde edilmesi beklenmektedir. Şimdiden üreticilerimiz ve ilimiz için bereketli olmasını temenni ederim." ifadelerini kullandı.
Patates üreticisine yüksek verimle kazandırdı
Eskişehir’in Alpu ilçesinde devam eden patates hasadı üreticiyi sevindirdi.
Hasat yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Emine Sever, Eskişehir ilinde her yıl 20-25 bin dekar tohumluk ve yemeklik patates ekildiğini belirtti.
Bu yıl yaşanan don ve yüksek sıcaklık zararlarına rağmen patateste önemli bir verim ve kalite kaybı yaşanmadığını söyleyen Sever, “Yemeklik Patates Üretiminde Karantina Etmenlerinin Takibi Projesi” kapsamında, yemeklik patates alanlarında belirlenen sayıda ve tohumluk patates ekim alanlarının tamamından her yıl toprak ve yumru numunesi alınarak analize gönderildiğinin bilgisini verdi.