Erzincan'ın tescilli tulum peyniri

27 June Friday, 2014
Koyun sütünden üretilip küçükbaş hayvan postuna basılan tescilli Erzincan tulum peyniri, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehre gönderiliyor.
Erzincan'ın tescilli tulum peyniri

Munzur, Çimen, Çayırlı, Tercan ve Kemah Oluk gibi yüksek rakımlı yaylalarda yetiştirilen koyunların sütünden yapılan tulum peyniri, küçükbaş hayvan postu, plastik bidon ve vakumlu ambalajlara doldurularak satışa sunuluyor.

 

Üretiminde kullanılan süt, maya ve tuzdan tadını alan tulum peyniri, kendine has tadıyla vatandaşlarca tercih ediliyor.

 

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) Türk Patent Enstitüsüne 2000 yılında yaptığı başvuru sonucu "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" alınan Erzincan tulum peyniri, yöredeki üretici firmalarca İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehre gönderiliyor.

 

Erzincan TSO Başkanı Selçuk Polat yaptığı açıklamada, kentte yıllık 4 bin ton Erzincan tulum peyniri üretildiğini belirterek, "Amacımız, sayılı lezzetler arasında olan Erzincan tulum peynirimizin piyasada daha iyi yerlere gelmesini sağlamak. Özellikle Erzincan'da 7 bin kişiye istihdam sağlayan tulum peynirimizin ekonomik girdilerini daha yüksek seviyelere taşımayı planlıyoruz" diye konuştu.

Erzincan tulum peynirinin Avrupa standartlarına uygun tesislerde, hijyenik bir ortamda üretildiğini belirten Polat, peynirin orijinal tuluma basılı şekilde piyasaya sürülmesinden ayrıca mutluluk duyduklarını ifade etti.

 

Polat, bu peynirin pazarlanması için yaptıkları çalışmalara değinerek, "Tulum peynirinin gelişimi, pazarlaması ve piyasada iyi bir yer edinmesi açısından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Erzincan Valiliğimizle çok önemli çalışmalar yapıp üreticimizin önünü açmayı planlıyoruz" dedi.

 

Erzincan tulum peyniri üreticisi Adnan Şirin ise peynirin yapıldığı sütlerin yöredeki yaylalardan, köylerden toplanıp mayalandığını belirterek, "Ürünlerin belirli bir zaman sonra tuzlanması ve ezmesi yapılır, tesisimize gelir. Gelen ürünler bez çuvallarda bir süre dinlenmeye bırakılır ve derilere basılır. Deri, tulum peynirinin orijinal muhafazasıdır. Peynir, deriler ve bidonlara basıldıktan sonra soğuk hava depolarına konur. Depolarda 20 gün ila bir ay arasında dinlendirilen peynir, daha sonra satışa sunulur" şeklinde konuştu.

 

Erzincan Tulum Peynirinin Yapılışı

 

Kaynaklara göre, Erzincan tulum peynirinin yapılışı şöyle:

 

Yaylalardan, köylerden toplanan koyun sütü mayalanır. Mayalanan süt, yaklaşık bir saat sonra ince ve temiz bezden yapılmış süzeklere alınıp, peynir haline getirilir. Peynir, üzerinden bir gece geçtikten sonra mandıraya getirilir, mandırada şeker torbaları büyüklüğünde torbalara konur. Bir hafta 10 gün, üzerine bez örtüp hava ve toz almaması sağlanıp, suyunu tamamen çekmesi için bekletilir. 10 günden sonra bakır veya krom teknelerde ufalanan peynir, Kemah tuzuyla tuzlandıktan sonra tekrar yeni torbalara sıkı bir şekilde basılır ve torbaların ağzı dikilir. Düzgünce, üçerli üst üste gelecek şekilde dizilir. 10 gün beklemeden sonra suyu tamamen süzülen peynir, bidonlara ve deriye basılmak üzere soğuk hava depolarına nakledilir. Bidonlara ve deriye makinelerle veya elle basılan peynir, soğuk havada bir süre bekletilip kıvama geldikten sonra pazara sunulur.