Tarım ve Orman Bakanlığı-Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın da desteklediği ‘Erdemli Muzu Yayım Projesi’ ile Mersin’deki üreticilere 880 adet doku kültürü yöntemiyle üretilen Erdemli Muzu fidanı verildi.
Mersin’in tescilli ürünlerinden Erdemli muzunun ekilim alanlarının ve üretiminin artması için projeler geliştiriliyor.
O projelerden birisi de Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce geliştirilip Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının uygulamaya geçirdiği Erdemli Muzu Yayım Projesi.
Proje ile ilçenin sahil bandında yer alan mahallelerde toplamda 880 adet doku kültürü yöntemiyle üretilen Erdemli muzu fidanı üreticilere teslim edildi.
Fidan tesliminde konuşan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü doku kültürüyle hastalıklardan arındırılmış fideler ürettiklerini belirterek, "Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraber yürüttüğümüz proje çerçevesinde biz de çiftçilerimize sağlıklı, biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı, Erdemli muzu fidesi üretmek için doku kültürü laboratuvarımızda çalışmalara başlamıştık. Bu çalışmalar sonucunda projede öngördüğümüz şekilde fidelerimizi elde ettik. Fidelerimizi herhangi bir hastalık ve zararlı bulaşı olmayan doku kültürü fidesi olarak ürettik ve üreticilerimizin hizmetine sunduk. İleriki yıllarda Erdemli muzunun daha fazla yaygınlaşması için daha ileri projeler yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Doku kültürüyle fide üretiminin maliyetinin de düşürüldüğünü ifade eden Ünlü, "Bir takozdan 50-60 tane bazen en fazla 100 tane fide elde edilirken, bir tane takozdan doku kültürüyle binlerce fide elde edilmekte. Bu da fide maliyetini üreticimiz açısından düşürmekte. Biz klasik şekilde üretilmiş fideleri zaten tavsiye etmiyoruz. Bahsettiğimiz gibi toprak kaynaklı patojenlerin bulaşığının yayılmasından dolayı hiçbir şekilde klasik fideyi tavsiye etmemekteyiz" diye konuştu.
Erdemli İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mesut Yıldız, yürütülen çalışmalarla minimum alandan maksimum verim hedeflediklerine değindi.
Yıldız, "Erdemli muzu Erdemli ilçemizin iklimine uygun, yerel bölgede yetişen bir çeşit. Genellikle lezzet olarak şeker oranı düşük ve diyabet hastalarınca bolca tercih edilen bir çeşit. Biz de bu Erdemli muzumuzun yöresel olarak bölgemizde yetişen çok kıymetli olan bu muzun ekiliş alanlarının arttırılmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. 2023 yılında minimum alandan maksimum verim alınması amacıyla Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte bir proje hazırladık. Proje çerçevesinde doku kültüründen üretilmiş muz fideleri, 880 adet muz fidesi üretimini gerçekleştirdik. Bu projenin bütçesi Bakanlığımız Eğitim Yayım Daire Başkanlığı tarafından karşılandı. Doku kültürüyle üretilen fideler hastalıktan ari oluyor. Toprakta bulunan nematod ve benzeri virüs ve bakterilerden ari oluyor. Yani minimum alanda maksimum verim sağlanabiliyor. Bu proje ile üretim alanlarının genişlemesi, ekmiş olduğumuz alanlarda maksimum verim alarak üreticilerimizin ekonomik olarak bütçesine katkı sağlamayı hedefledik" dedi.
erdemli
muz
mersin
tarım
orman
eğitim
yayın
destek