Türkiye'nin en büyük 4. ovası olan Elbistan Ovası'nın yapılan yüzey araştırmalarına göre Milattan Önce 6-7 binlerde göl olduğu ortaya çıktı. Ovanın topraklarının da göl kaynaklı organik maddeler dolayısıyla verimli olduğu belirlendi.
Kahramanmaraş'ta 9 yıldır kazı çalışması yürüten Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek yaptığı açıklamada, yoğun tarımsal faaliyetin yapıldığı ovada 2012 yılında başladıkları yüzey araştırmasına kadar Elbistan'ın paleolitiğiyle ilgili hiç buluntu olmadığını aktardı. Erek, Elbistan Ovası'nın üzerinde arkeolojik anlamda yerleşimin bulunmadığına dikkati çekerek “Yaptığımız araştırmalarda belli ki bu insanların höyükleşme dönemi içerisinde Elbistan Ovası suyla kaplıydı. Bu sebeple de oraya yerleşmemişler. Buraların jeolojik yapısı bu verileri veriyor. 2012'de yüzey araştırması yaparken bu göl sınırını ortaya çıkardık.” dedi.
Ceyhan Nehri'nin yatağından küçülüp bugünkü halini almaya başladığından itibaren Elbistan Ovası'nın insanların yerleşimine açıldığını dile getiren Erek, "Bu toprakların bu kadar verimli olması buraların eskiden göl olmasından kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.