Elazığ'ın süt ve süt ürünleri potansiyeli konuşuldu

09 June Thursday, 2016
Elazığ'da peynir tebliği paneli yapıldı. Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, paneldeki konuşmasında şehrin tarım ve hayvancılık alanındaki gelişim düzeyiyle ilgili bilgiler verdi.
Elazığ'ın süt ve süt ürünleri potansiyeli konuşuldu

İl genelinde yıllık işlenen çiğ süt miktarının yaklaşık olarak 26 bin ton olduğunu söyleyen Karahan, az miktarda beyaz peynir ve kaşar peyniri üretimi yapıldığını, yoğunluklu olarak ise tulum peyniri ve salamura peyniri üretildiğini belirtti. Çiğ sütten üretilen peynir miktarının yaklaşık olarak 3 bin ton olduğunu ifade eden Karahan, Elazığ’daki hayvan varlığını da küçükbaş anaç hayvan 266 bin, büyükbaş inek 75 bin olarak açıkladı.

İl Müdürü Karahan Elazığ’da 11 adet süt ve süt ürünleri işleyen işletme, 2 adet süt toplama merkezi 22 adet tulum ve salamura peynir işleyen işletmenin bulunduğunu kaydetti. İl Müdürlüğünün 2015 yılı içerisinde çiğ süt ve süt ürünleri işleyen işletmelere 83 denetim yaptığını belirten Karahan, Elazığ’daki süt ve süt ürünlerine ait problemleri ve çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

Köylü ürünü adıyla perakende satılan süt ve diğer ürünlerin kontrol ve denetimlerinde problemler yaşanmaktadır. Köylü ürünü adıyla perakende satılan bu ürünlerin küçük çaplı işletmelerin kolayca uygulayabileceği bir izleme ve kayıt sistemiyle uygun pazar yerinin oluşturulması gerekmektedir.

Sokak sütçülüğü ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Açık olarak satılan sütlerin üreticiden direk olarak toplama merkezleri tarafından toplanması ve bu sütlerin işletmelerde pastörize edildikten sonra özellikle cam ambalajlarda Avrupa örneğinde olduğu gibi kapı önlerine bırakılarak tüketiciye ulaştırılması ve bu konuda çalışan ve dağıtım yapan işletmelere devlet desteği verilmesi gerekmektedir.

Dönemsel olarak artış gösteren süt üretimi nedeniyle süt üreticileri pazar yeri bulmakta sorunlar yaşamaktadır.

İlimizde son yıllarda İPARD Programı kapsamında çok modern süt işletmeleri yapılmıştır. Bu işletmelerin sütü süt tozuna çevrilebilecek teknolojilerle güçlendirilmesi ve sadece süt tozunu ihraç eden firmalara değil süt tozunu üreten firmalara da destek vererek süt tozu üretimini cazip hale getirilmesi gerekmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Muharrem Selçuk ise konuşmasında Peynir Mevzuatı hakkında katılımcılara bilgi verdi.