Elazığ alabalık üretiminde hedef büyüttü

18 June Tuesday, 2013
Zengin su kaynaklarını verimli kullanan ve yıllık 15 bin tonla Türkiye'de alabalık üretiminde zirvede yer alan Elazığ'da üreticiler, Japonya, Rusya ve Amerika'ya ihracat yapmayı hedefliyor.
Elazığ alabalık üretiminde hedef büyüttü

Zengin su kaynaklarını verimli kullanan ve yıllık 15 bin tonla Türkiye'de alabalık üretiminde zirvede yer alan Elazığ'da üreticiler, 2014'te Japonya, Rusya ve Amerika'ya ihracat yapmayı hedefliyor.

Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Tuncay Kaya, Keban ilçesinde yaklaşık 17 yıl önce yılda 30 tonla başladıkları alabalık üretiminde bugün 15 bin tonluk üretim rakamına ulaşarak, Türkiye'de alabalık üretiminde lider olduklarını belirtti.

Bunda devletin verdiği teşviklerin de katkısının olduğunu söyleyen Kaya, Elazığ olarak hedeflerinin 2012 yılında 3.5 milyon avro olan alabalık ihracatını 2013 yılında 10 milyon avroya yükseltmek olduğunu vurguladı.

Alabalık ihracatına Elazığ olarak iki yıl önce başladıklarını ve ihracatın yüzde 95'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirten Kaya, başta Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya gibi ülkelere ihracat yaptıklarını söyledi. Kaya, 2014 yılında Japonya, Rusya ve Amerika'ya ihracat yapmayı düşündüklerini söyledi.

Tuncay Kaya, Japonya'nın dünyada en çok alabalık tüketen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye sularında yetişen alabalığın lezzetini ilk olarak Japonlara tattırarak uzak doğu pazarında kalıcı ve sağlam bir ticaret hacmi oluşturmayı planladıklarını dile getirdi.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada gelişen ve hızla büyüyen bir pazara sahip olduğunu ve geleceğin sektörü olarak değerlendirildiğini söyleyen, bunun artan dünya nüfusuna paralel olarak ortaya çıkan hayvansal protein ihtiyacından kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye'nin alabalık yetiştiriciliğinde dünyada ilk beşte yer aldığını ifade eden Kaya, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde eksiklikler giderilirse, yılda üç, dört milyar dolar ihracat yapmanın zor olmayacağını belirtti.

Kentteki suların tam olarak kullanılmasıyla ildeki alabalık üretim kapasitesinin 200 bin tona çıkarılabileceğini belirten Kaya, bunun gerçekleşmesi halinde binlerce kişinin istihdam edilmesinin yanı sıra hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını kaydetti.