“Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nın sonuçları açıklandı

17 January Friday, 2014
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile ilgili bir yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı. Bakan Eker, 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü ve günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten, çöpe atılmaktan kurtarıldığını belirtti.
 “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nın sonuçları açıklandı

Haber: Gülşen YILDIZ

Kamera: Ümit YILDIRIM

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce yürütülen "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile ilgili bir yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

Bakan Eker, 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü, günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten kurtarıldığını ifade etti. Eker, ekmek tüketiminden sağlanan 2,5 milyar liraya, çöpe atılmaktan kurtarılan 300 milyon lira da eklendiğinde 2 milyar 800 milyon lira tasarruf sağlandığını kaydetti.

"Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın 17 Ocak 2013 tarihinde başlatıldığını hatırlatan Eker, nimet olarak adlandırılan ekmeğin israfına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, kamuoyunda bilinç oluşturmak ve israfını azaltmak için geniş çaplı kampanya yürütüldüğünü belirtti.

Kampanyada olumlu sonuçlar alındığını söyleyen Eker, üreticilere, çiftçilere, hane halkına müteşekkir olduklarını ancak hala kat edilecek bir mesafe bulunduğunu söyledi.

Bir yıllık uygulama sonuçlarının değerlendirildiği araştırma sonuçlarını açıklayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir yıl boyunca geniş kapsamlı yürütülen kampanya öncesinde günlük ekmek tüketim miktarı 95 milyonken, geçen sene itibarıyla 86 milyona, ülkemiz genelinde yıllık ekmek tüketimi 2012 yılında toplamda 35 milyarken, 2013 yılında 31 milyara düştü. Sonuçta tüketimde yüzde 10'luk azalma meydana geldi. Bu tasarruftur, israf önlenmiştir."

2012 yılında günlük 101 milyon, yıllık 37 milyar adet olan ekmek üretiminin, 2013 yılında günlük 91 milyona, yıllık ise 33 milyar adede gerilediğini ve üretimde de tüketime benzer yüzde 10'luk azalma tespit edildiğini kaydeden Eker, 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü, günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten, çöpe atılmaktan kurtarıldığını belirtti.

Günlük israf edilen ekmeğin mekanlara göre dağılımı konusunda da bilgi veren Eker, geçen yıl israf edilen ekmeğin 3 milyon adedinin, 2012 yılında olduğu gibi fırınlardan kaynaklandığını ifade etti. Hanelerde israf edilen ekmek adedinin bir yılda 2,3 milyondan 1,4 milyona, lokanta, yemekhane ve otellerde israf edilen ekmeğin adedinin ise aynı dönemde 600 binden 500 bine düştüğünü kaydetti.

Kampanya boyunca geniş çaplı yürütülen çalışmalar sonucu ekmek israfının azaldığını ifade eden Eker, "2012 yılındaki ekmek israfının cari parasal karşılığı 1,5 milyar Türk lirasının üzerindeyken bu rakam kampanya çalışmalarıyla 2013 yılında 1,3 milyar lira düşürülmüştür. Çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeğin parasal karşılığı 300 milyon lira olmuştur. Kampanyanın etkisiyle halkımızın tüketim alışkanlıklarında bunun etkisi hissedilmiştir" diye konuştu.

Bakan Eker, kampanya ile 1,1 milyon ton buğday, 2,1 milyar metreküp su tasarrufu kazanıldığını belirterek, kampanya paralelinde ekmeğin kalitesinin artırılmasına yönelik düzenlemeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Mustapha Sınaceur, dünya genelinde her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek, "Bu miktar Sahra altı ülkelerinin üretimine eşit. İsraf edilen gıdalarla dünya genelindeki 842 milyon aç insanın ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir" dedi.

Sınaceur, Dünya genelinde karşılaşılan yoğun gıda kaybı ve israfı konusundaki tartışmaların bir sürpriz olmadığını, Türk halkının bu konuya ilgisinin son iki yıldır dikkat çekici bir biçimde dışa yansıdığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse de ekmek tüketiminde tutum ve davranışlar ile ekmek israfı üzerinde etkili olan faktörlerin incelendiği araştırmalar yapıldığını hatırlatarak, kampanyanın bir yıl boyunca TMO tarafından oluşturulan 100 kişilik koordinatörler grubunun yönetiminde 417 kurum ve kuruluşun katılımıyla yürütüldüğünü vurguladı.