Eker, Cezayir'de MAYZEM Toplantısı’na katıldı

07 February Friday, 2014
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Başkent Cezayir'de düzenlenen Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi'nin (MAYZEM) 10. Gıda ve Balıkçılık Bakanları Toplantısı'nda konuştu.
Eker, Cezayir'de MAYZEM Toplantısı’na katıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Başkent Cezayir'de düzenlenen Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi'nin (MAYZEM) 10. Gıda ve Balıkçılık Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, sürdürülebilir gıda sistemlerinin önemine değinerek, Türkiye'nin bu konuda önemli mesafeler kat ettiğini belirtti.

Bakan Eker, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ine yakın bir kısmının MAYZEM üyesi ülkelerde yaşadığını ifade etti.

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı

Toplantının konusu olan "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri"nin, özel sektörü de yakından ilgilendirdiğini belirten Bakan Eker, sürdürülebilir gıda sistemlerinin doğal kaynakların etkin ve verimli kullanımının yanı sıra sürdürülebilir beslenme, gıda kaybı, geri dönüşüm ve çevre dostu üretim uygulamaları gibi pek çok diğer unsuru da kapsadığını belirtti.

Son 10 yılda bir stratejik plan hazırladıklarını ve yeni politikalar uyguladıklarını söyleyen Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Bütün bu çalışmalarımız sonucunda, Türkiye, tarımsal hasılasını üçe katladı. Gıda güvenliğini büyük ölçüde sağladık. 2013 yılında ülkemizde Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday, mısır ve çeltik üretim miktarlarına ulaştık. 2012 verilerine göre ülkemiz yaklaşık 63 milyar dolarlık tarımsal hasılaya sahip olarak dünyada 7., Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi."

MAYZEM ülkeleri olarak Tarım Bakanları düzeyinde 9 toplantı düzenlendiklerini vurgulayan Bakan Eker, MAYZEM'in faaliyetlerinin iklim değişikliği, kuraklık, tuzlanma, toprak bozulması, su kıtlığı, biyoçeşitliliğin azalması ve fiyat dalgalanmalarının yanında gıda, enerji ve su güvenliği gibi olası yeni tehditler göz önünde bulundurularak, yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.