Muğla'da, kilogram fiyatı kalitesine ve türüne göre değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla eğitimli köpekler arazide mantar arıyor.
Gizemli trüf mantarı için Muğla’da eğitimli köpekler kullanılıyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında köpekler, özellikle çam ve meşe ağaçlarının köklerinde yetişen trüf araması için özel olarak eğitildi. Bu sayede bulunması zor olan trüfün üretiminin artırılması hedefleniyor.
Trüf mantarının kalitesine göre fiyatının yükseldiğini belirten Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, proje ile kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırıldığını söyledi. "Amacımız üreticilere katma değeri yüksek ürünler kazandırmak. Bir dekar alanda 10 ila 15 kilogram arasında kış trüfü alabiliyoruz. Bu çok önemli bir gelir demek. Yaz trüfü de ülkenin her noktasında yapılabilecek bir tür. Onun fiyatları daha düşük ama ambalajlayarak, dondurarak, turşu ve salamura şeklinde paketleyebiliyoruz. Dolayısıyla daha fazla biriktirebilir, saklayabilir ve satabiliriz. Köpeklerle yaptığımız kontrollerde gayet olumlu ve güzel görüntülerle karşılaştık. Üreticilerimize yeni bir gelir kaynağı oluşturmuş oluruz." dedi.
Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Uluçoban da üretim artışıyla ihracat hedeflediklerini dile getirdi. “Ağaç başına 6-7 yıl içinde yaklaşık 200-250 gram trüf almayı amaçlıyoruz. Bu şekilde ağaca yaptığımız yatırımı bir veya ikinci hasat sonrası geri almayı, bu trüfleri yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.