Egeli balıkçılar bu yıl umduğunu bulamadı

11 April Friday, 2014
15 Nisan\'da başlayacak av yasağı öncesi sezonun son günlerini yaşayan Egeli balıkçılar, umduklarını bulamadı. İzmir Balık Hali\'ne giren balık miktarının gerilemesi nedeniyle pazarda oluşan boşluğu çiftlik balıkları doldurdu.
Egeli balıkçılar bu yıl umduğunu bulamadı

15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi sezonun son günlerini yaşayan Egeli balıkçılar, umduklarını bulamadı. İzmir Balık Hali'ne giren balık miktarının gerilemesi nedeniyle pazarda oluşan boşluğu çiftlik balıkları doldurdu.

1 Eylül günü denize açılan balıkçılar, bu sezon beklediğini bulamadı. Ege'de balık piyasasının belirlendiği İzmir Balık Hali'ne yeteri kadar balık gelmeyince yetiştirme çiftliklerinden gelen balıklar boşluğu doldurdu. Balık fiyatlarında en çarpıcı artış, lüfer, barbun ve palamutta yaşandı.  

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, özellikle barbun, çipura, sargoz gibi dip balıklarında bu yıl önemli gerileme görüldüğünü ifade etti. Sardalya ve hamside ise geçen yıla göre çok büyük bir düşüş yaşanmadığını ancak piyasanın dengesiz olması nedeniyle bunun tüketiciye yansımadığına işaret eden Yapıcı, "Aşırı avcılığın engellenmesi ve piyasaya denge getirilmesi için tekne başına av kotası uygulaması getirilmesini talep ediyoruz. Mevcut durumda her tekne sürüyü saptadığında kapasitesinin çok üzerinde bir balıkla karaya dönüyor. Hale çok miktarda balığın girmesi fiyatların maliyetin de altına inmesine neden oluyor. Her tekneye günlük kota verilirse hem piyasa korunmuş olur hem aşırı avcılığın önüne geçilmiş olur" diye konuştu.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği 2. Başkanı Davut Baytemir ise, geçen yıllara göre İzmir Balık Hali'ne daha az balığın geldiğini, bunun fiyatları artırdığını, bu nedenle esnafın daha çok çipura, levrek ve alabalık gibi yetiştirme balıklara yöneldiğini söyledi. Bu sezon Hal piyasasında barbunun kilogramının 100 lira, lüferin 65 liraya kadar çıktığını, tekirin ise kasasının 350-400 liraları gördüğünü ifade etti. Baytemir, "Bu durum, halde yetiştirme balıkların payının artmasıyla sonuçlanıyor. İzmir Hali'nde her gün belli bir miktar balık alım satımı olur. Av balığı yeterli gelmiyorsa boşluğu çiftlik balığı doldurur" dedi.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel de, tüm dünyada yetiştirme balıkların payının hızla arttığını, Uluslararası Gıda Örgütü'nün (FAO) tahminlerine göre 2018 yılında yetiştiricilik ürünlerinin avcılık ürünlerinin önüne geçeceğini belirtti. Türkiye'de de 645 bin tonluk toplam üretim içinde yetiştirme ürünlerinin payının yüzde 33'e ulaştığını belirten İşliel, FAO'nun tahminleri paralelinde 5 yıllık vadede balık tezgahlarında daha çok avcılık ürünleri yerine alabalık, çipura ve levrek gibi yetiştirme balıklarının görüleceğine işaret etti.