Sokmayan iyi huylu türleri ve az sayılarıyla çok bal üreten Yığılca arısına talep artıyor. Düzcedeki tesiste yılda 15 bin ana arı üretiliyor.
Sokmayan iyi huylu türleri ve az sayılarıyla çok bal üreten Yığılca arısına talep, gün geçtikçe artıyor. Düzce’deki tesiste yılda 15 bin ana arı üretiliyor. Yığılca Bal Arıları, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Söğüt, ana arı üretim tesisinde aralıksız şekilde çalıştıklarını ve yörenin arısına talebin çok fazla olduğunu söyledi. Tesiste günde yaklaşık bin larva transferi yaptıklarını anlatan Söğüt, "Arı üretimi çok meşakkatli bir iş, bunları ilk gün başlangıç kovanına süt almaları için bırakırız. 24 saat orada beklettikten sonra bitiş kovanı dediğimiz başka bir kovana alıp orada da 48 saat bekletiyoruz. Gözlerin kapanmasını bekleriz, gözler kapandıktan sonra kaç tane larvanın tuttuğuna bakarız. Tutmaya eğimli olanları birleştirip bu gözlerin tamamının kapanmasını sağlamak için tekrar bitiş kovanına bırakıyoruz. 10 ya da 11 gün bekleyip kozaların kapanmasını bekleriz" diye konuştu.
Söğüt, bu sürecin sonunda bitiş kovanlarından alıp, tek tek çiftleştirme kovanlarına verdiklerini anlatarak, arıları çiftleştirme kovanlarına verdikten sonra bir iki gün içerisinde kozalarından çıktığını kaydetti.
"Talep çok fazla, yetiştirmekte zorlanıyoruz"
Söğüt, süreci uzun olan bu işlemde oldukça fazla sipariş aldıklarını vurgulayarak, "Yılda 10 bin ila 15 bin ana arı üretimimiz var. Geçen seneden verilen siparişleri şu anda hala hazırlamaya çalışıyoruz. Talep çok fazla, yetiştirmekte zorlanıyoruz. Saf ırkı yakalamak için burada çalışmalar yapıyoruz. Kooperatifimizin amacı, Yığılca ırkını saflaştırıp bal üretecek arıları çoğaltmak. Hijyen davranışı ve bağışıklığı yüksek olabilecek kabiliyetteki arıları ayırıp onlardan larva transferi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.