Düzce'de girişimci bir aile, plastik atıklarıyla kurdukları özel serada 9 kat daha verimli kışlık çilek üretti.
Ziraat mühendisi Hasan Oruç ve Düzce Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Programı Öğretim Görevlisi eşi Çiğdem Sakinoğlu Oruç, Konuralp Mahallesi'ndeki tekstil fabrikasının bahçesinde plastik atıklarıyla kurdukları serayı tesisin dumanıyla ısıtıyor.
Yaz aylarında kilogramı 2 liraya satılan çileğin kış aylarında 40 liraya kadar yükseldiğine dikkati çeken Hasan Oruç, "İstediğimiz, sanayi ile çiftçiyi buluşturmak. Girdisi en az olup, ürünün fazla miktarda çıkmasını sağlamak ve bu bölgede fındığa alternatif ürün elde etmek. Bunu çiftçiye endeksleyip kışın çıkarmak için çalışmaya başladık. Çalışmalarımız iyi gidiyor, iyi sonuçlar aldık. İnanılmaz verim alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
"Amacımız, sanayiyi tarımla birleştirmek"
Kurdukları seranın fabrika atıklarından yapıldığını aktaran Oruç, kentte sözleşmeli çiftçi yöntemine geçeceklerini ifade etti. Oruç, "Çiftçilerimize torfunu biz vereceğiz. Gübresini, solüsyonunu ücret almadan hazırlayacağız. Danışmanlık yapacağız ve ürününü garantili alacağız. Bunu, asıl çileğin tadına varmak isteyen müşterilerimize ulaştırmak için İstanbul'a pazarlama yöntemi kurulacak. 'Kış çileği' denildiğinde Düzce'nin ön plana çıkmasını planlıyoruz. Sanayide işleyecek firmalar gelecekler, belki de tonajı düşük olan fakat sanayide kullanılacak çeşit seçecekler. Sanayinin istediğini üreteceğiz burada" ifadelerini kullandı.
Üretimde toprak kullanmıyor
Çiğdem Sakinoğlu Oruç ise, verimi yükseltmek amacıyla 18 raflı sistem oluşturduklarını söyledi. Çilekleri, besin maddeleri ve doğal gübre içeren özel kaplarda, toprak kullanmadan yetiştirdiklerine dikkat çeken Çiğdem Sakinoğlu, “Bu sistemle bir dönümden 9 dönümlük verim alma şansımız oluştu. Dünyada Kanada'da yapılmış olan bir sistemdir. Türkiye'deki ilk çalışmadır" dedi.