Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yöreye ait geleneksel lezzetleri korumak ve üretimi sürdürmek amacıyla üreticileri destekliyor. Bu kapsamda “Geleneksel Dut Pekmezi Üretim Projesi" hayata geçirildi. Dut pekmezi üreticilerine sağlanan; pres makinesi, pişirme kazanı, karıştırma kepçesi destekleri törenle dağıtıldı.
Haber: Gümüşhane İl Enformasyon
Dut pekmezi yeni kazanlarda kaynayacak, üretimde kalite korunacak. Gümüşhane’de dut pekmezi üretimi ekipman desteğiyle yaşatılıyor.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığıyla iş birliği yapan Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Geleneksel Dut Pekmezi Üretim Projesi"ni hayata geçirdi. Proje kapsamında çiftçilere pres makinesi, pişirme kazanı, karıştırma kepçesi ve refraktometre desteği sağlandı.
Dağıtım töreninde konuşan Vali Aydın Baruş, ekipman desteğinin kaliteli üretimi beraberinde getireceğini vurguladı.
Vali Baruş, “Dut çok kıymetli bir meyve. Hiçbir hastalık bulaşmayan, ilaç kullanılmayan, doğal olarak yetiştirilebilen aynı zamanda da buradaki pestil ve köme üretimi sektörünün de ana kaynağı. Bu nedenle dut yetiştiriciliğine önem vermemiz lazım. Bu proje kapsamında 36 dut üreticimize pekmez kazanı, kepçesi, karıştırıcısı, süzgeci ve aynı zamanda yapmış olduğu pekmezin yoğunluğunu ölçebileceği aparat veriliyor. Proje kapsamında yüzde 70 DOKAP katkısı ve yüzde 30 çiftçi katkısı alıyoruz. Projenin toplam bütçesi 1 milyon 920 bin Türk Lirası" diye konuştu.
“Genç kitlenin damak tadına hitap edebilecek daha az tatlı ve daha aromalı türler üretmemiz gerekiyor"
Pestil ve köme sektörünün Gümüşhane'nin önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu ve il genelinde 44 üretici olduğunu kaydeden Vali Baruş, “Üreticilerimize bu tür destekleri verirsek burada üretilen pestil ve köme sektörü daha da gelişecek. Tanıtımı ve çeşitliliğine de önem vermemiz gerekiyor. Özellikle genç kitlenin damak tadına hitap edebilecek daha az tatlı ve daha aromalı türler üretmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu sektörün Gümüşhane için daha karlı, üreticimiz için daha tatmin edici bir hale gelmesini sağlarız" ifadelerini kullandı.
Projeden 36 çiftçi faydalandı. Destek alan pekmez üreticileri hijyenik koşullarda üretim yapabilmeleri için verilen krom kazan ve diğer ekipmanların çok yararlı olacağını söyledi.
Çiftçilik yapan Aydın Bal, Yöresel anlamda pestil, pekmez ve kuşburnu üreticisiyim. Bakır kazanlarda yaptığımız pekmezleri bu projeden yararlanarak alacağımız kazanlarda daha hijyenik koşullarda üretim yaparak aile bütçemize katkıda bulunacağız dedi.
Gümüşhane Merkez Dibekli Köyünde çiftçilik yapan Eraslan Doruk, “Bu projeye ben de müracaat ettim. Bana da çıktı. Biz daha önce bakır kazanlarda yaptığımız pestil ve pekmezleri aldığımız krom kazanlarda üretim yapacağız. Benim dört dönüm dut bahçem var. Üretim yaparak ülke ekonomisine hem de aile bütçemize katkıda bulunacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün duyurusu ile projeye başvuran Çiftçi Eren Avcı’da daha kaliteli ve daha iyi şartlarda üretim yapacaklarını söyledi.
Çiftçi Abdul Vahap Çiçek ise, “Biz yöresel anlamda bizde pestil ve pekmez üretimi yapıyoruz. Daha iyi şartlarda üretim yapmak için bu projeye biz de müracaat ettik. Aldığımız bu krom kazan ve süzme ekipmanları ile daha sağlıklı ve hijyenik şartlarda üretim yapacağız. Devletimizin kurumlarından Allah razı olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin” ifadelerini kullandı.
Projeden yararlanan üreticilere yüzde 70 hibeyle sağlanan ekipmanlar törenle dağıtıldı.
gümüşhane
dut
pekmez
ekipman
destek
hibe
çiftçi
dokap
tarım ve orman