Uluslararası Tohumluk Ticaretinde Kurallar, Usuller, İhlaller ve Tahkim Çalıştayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunçun da katılımıyla Ankara gerçekleştirildi.
Uluslararası Tohumluk Ticaretinde Kurallar, Usuller, İhlaller ve Tahkim Çalıştayı uluslararası bir organizasyonla Crowne Plaza Ankara’da gerçekleşti.
Çalıştaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Gömeağaç ve sektör ilgilileri katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, tarım sektörünün gerek ekonomik gerek sosyal bakımdan ülkemiz için en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirtti.
Tunç, son yıllarda dünyada yaşanan iklim değişikliği, gıda ve petrol fiyatlarındaki değişimler, tarımsal ürünlerin enerji amaçlı kullanımı ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinin tarım sektörünün önemini bir kat daha artırdığını kaydetti.
Türkiye’nin 2002 yılında tarımsal hasıla itibariyle dünyada 11’inci, Avrupa’da 4’üncü sırada iken, bugün dünyada 7’inci Avrupa ise 1’inci ülke olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Tunç, “Avrupa’nın en büyük tarımsal ekonomisi olmuştur. 2012’de 23.7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara ulaşmıştır” diye konuştu.
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye Tohumcular Birliği’nin 2006 yılında çıkan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile kurulan bir birlik olduğunu belirterek, bu kanunun çıkması noktasında TÜRKTED’e teşekkür etti. Çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Gençer, bugün gelinen noktada ülkenin tohumculuk sektörünün önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.
Sektörün büyüdüğünü ve önemli bir noktaya geldiğini belirten Gençer, Artık 1 milyar dolarlık hacmiyle uluslararası alanda çok dikkat çeken, söz sahibi olma noktasında Genel Müdürlükler olarak dünya tohumculuk arenasında artık bizler de varız. Bu çalıştayda aslında bu anlamda bizim için çok önemli. Biz 145 bin dolardan bugün 745 bin dolara varan tohum üretme noktasına geldik. Hedefimiz kısa süre içerisinde 1 milyon tonun üzerine çıkmak. Bugün 130 milyon dolarlık tohumluk ihracatımız var ama hedefimiz kısa zamanda 500 milyon dolarların üzerine çıkmak” diye konuştu.
TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Mete Kömeağaç ise son yıllarda ülkemizde tohum ticaretinin güzel bir ivme kazandığını belirterek, “Bu gelişen zarar görmemesi özellikle uluslararası ticarette zarar görmemesi ve oluşacak sorunlarda, sorunlarla mücadele edebilecek yolu öğrenebilmesi, zarar görmemesi için bilgi birikimi gerekiyor tecrübe gerekiyor” dedi.