Dünya Kooperatifçilik Günü Kutlandı

11 January Monday, 2016
Muğla İli Menteşe İlçesi Öğretmenevi'nde Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı.
Dünya Kooperatifçilik Günü Kutlandı

Gerçekleşen etkinliğe Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Bakanlık yetkilileri, il müdürleri, merkez birlik başkanları, çevre illerin birlik başkanları, birçok kooperatif başkanı, ortağı ve temsilciler katıldı.

Muğla Köy-Koop Birlik Başkanı Eray Çiçek açılış konuşmasında kooperatifçiliğin önemini vurgulayarak tüm katılımcıların gününü kutladı.

“Kooperatifleşmede Markalaşmanın Önemi” konusunda Prof. Dr. Mehmet Marangoz katılımcılara bilgiler verdi.

Etkinlik Muğla Koy Kooperatif Birliği’nin hazırladığı tanıtım paketi ve içine kendi ürettikleri ve markalaştırdıkları ürünlerden zeytinyağı ve çam balını koyarak ”Muğla’nın bacasını yapıvedik, içine yağını, balını koyuvedik, yiyin gari” sloganıyla tanıtılmasıyla devam etti. Tanıtımı yapan Menteşe İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Dilek Kaya Muğla’da kooperatiflere kadın eli değmesi gerektiğini ve bu konuda kendi kooperatiflerinin çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Köy-Koop Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız’ın konuşmasının ardından Milli Kooperatifler Birliği Başkanı Muammer Niksarlı konuşmasını yaptı. Niksarlı, yerelde güçlü olmak için kooperatiflerin şart olduğunu ve birleşmeleri gerektiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolörler Dairesi Başkan Yardımcısı Hasan Aktuğ ise Türkiye’de kooperatiflerin önemine değinerek ekonomideki etkilerinden söz etti ve Dünya Kooperatif Günü’nü kutladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla’nın gelirinde birinci sırada her ne kadar turizm bilinse de aslında tarımın birinci gelir kaynağı olduğunu söyledi.  

Muğla Valisi Amir Çiçek ise konuşmasında “Kooperatif, dayanışma yardımlaşma ve bir kalkınma aracıdır. Kırsal bölgelerde kalkınma yapabilmek için kooperatif kurmak gerekir. Kooperatiflerimizde üretenlerin, idare ederek faaliyette bulunanların bilinçli olması gerekir” dedi.

Vali Çiçek konuşmasını “Kooperatif bölgeye ses getiren, menfaat sağlayandır. Kooperatifçilik kapasitesini geliştirmeli ve markalaşmaya gitmelidir. Kooperatiflerimiz daha da iyileşerek çoğalıp yaşayacağına inanıyorum.“ şeklinde konuşmasını tamamladı.

Programın devamında Vali Çiçek ve katılımcılar Muğla Köy Kooperatif Birliği satış ve tanıtım ofisinin açılışını yaparak ürünleri inceledi.