16 Ekim Dünya Gıda Günü Çanakkale’de Ticaret Borsası salonunda düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.
Haber: Murat ATAY - Çanakkale İl Enformasyon
Kutlamaya Çanakkale Vali Yardımcısı Tahir Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Fakültesi Dekanı Alper Dardeniz, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, TAR-KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, kamu kurumlarının müdürleri, gıda sanayicileri, Tarımsal Kalkınma Kooperatif başkan ve temsilcileri, üreticiler ve İl Müdürlüğü teknik personeli katıldı.
Törende ilk olarak konuşan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen gıda güvenliği ve göç konusuna vurgu yaptı.
Vali Yardımcısı Tahir Şahin ise gıda güvenliği ve gıda israfına dikkat çekerek bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak öğrencilere eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti.
Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ da konuşmasında “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) sıfır açlık hedefine erişmek için dünyadaki aç ve yoksul insanların çoğunluğunun yaşadığı kırsal alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. 800 milyon insan her gece yatağına aç olarak girmektedir, bu yaklaşık her 9 kişiden biri demektir. Bugün dünyanın en önemli sorunlarında birisi de göç olgusudur. 2015 yılında dünya genelinde 240 milyon uluslararası göçmen ve 760 milyon insan da kendi ülkesi içerisinde başka bir yere taşınmıştır. Göç çoğunlukla yoksulluk, açlık, az sayıda iş olanağı, devlet desteklerinin yokluğu ve iklim değişikliğinin etkileri karşısında insanların yaşamlarını iyileştirecek tek seçenek olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır.” dedi.
Karadağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ancak göç ile göçmenler gittikleri ülkede veya ülke içindeki yerlerde değişik problem ve gerilimlere neden olmaktadırlar. Ayrıca kırsal alandan göç eden genç nüfusun doğurduğu iş gücü kaybı tarımsal üretimin de azalmasına neden olmakta, bu durum gıda güvenliğini de tehdit etmektedir.
Dünya nüfusunun hızla artması buna karşılık üretim kaynaklarının sınırlı oluşu ve bu sınırlı kaynakların da sanayileşme, çevre kirliliği vs. çeşitli nedenlerle tahribi, üretimden tüketime kadar geçen aşamalarda eğitim noksanlığı ve israf beraberinde kötü beslenme açlığı da getirmektedir. Ülkemizde de önemli bir sorun olan göçe, gıda güvenliğine kırsal kalkınmaya yapılacak yatırımlara devletimizin verdiği destekler konusunda toplumu bilinçlendirmek için ilimizde düzenlediğimiz bu etkinliğe katılan herkese hoş geldiniz der, saygıyla selamlarım.”
Açılış konuşmalarından sonra İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı kırsal kalkınma destekleri, Çanakkale Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu İl Koordinatör Vekili Cem Akşit de İPARD hibe destekleri konusunda katılımcıları kırsal alana verilen destekler konusunda bilgilendirdiler.
Yapılan aşure ikramlarının ardından program sona erdi.
1979 yılında üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve 147 ülkenin ortak kararıyla dünyada gıda sorunlarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunu aydınlatmak, herkesi yanlış beslenme ve açlığa karşı mücadeleye çağırmak amacıyla 16 Ekim günü Dünya Gıda Günü olarak ilan edildi.
Dünya Gıda Günü ile ilgili olarak gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede kutlama faaliyetleri yürütülüyor. Dünya Gıda Günü 1980 yılından bu yana ülkemizde de her yıl kutlanıyor. Kutlama çalışmalarının koordinatörlüğünü ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yapıyor. 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü için FAO tarafından her yıla özel bir de tema belirleniyor. Bu kapsamda 2017 yılının teması “Göçün Geleceğini Değiştirin, Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya yatırım yapın” başlığıyla belirlenmişti. Bu sloganla açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya hedefleniyor.
Dünya Gıda Günü
16 Ekim
FAO
gıda
tarım