Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO bitki sağlığının önemi konusunda farkındalığı arttırmak için girişimlerini sürdürüyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında bu yıl ilk kez Dünya Bitki Sağlığı Günü kutlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda düzenlen programda bitki sağlığını korumak için yürütülen ve planlanan önlemler masaya yatırıldı.
Dünya Bitki Sağlığı Günü ilk kez kutlandı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte bitki sağlığının önemi vurgulandı.
Bitki sağlının gıda güvenirliğine olan etkisine değinen Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak “Bitki sağlığının insan sağlığı ve tarımsal faaliyetler üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ülkemizde 2022 Yılı Bakanlığımızca Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı olarak kabul edildi. Bu minvalde bitki sağlığında eğitim ve yayın çalışmalarına önem vererek çalışmalarımızı koordineli olarak ilgili tüm kesimlerin katılımlarıyla daha etkin yürütmeye gayret gösteriyoruz. Bitkisel üretim insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemlidir. Aynı zamanda ülkelerin milli gelirinin yükseltilmesi, sanayiye hammadde sağlaması ve önemli bir istihdam alanı olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır.” dedi.
Tarımsal ürünlerde gıda güvenliği ve güvenirliliğinin sağlanması, çevrenin korunması için bitki sağlığı faaliyetleri büyük önem arz ettiğini belirten Koçak, “ Bitkisel üretimi sınırlayan zararlı organizmalardan kaynaklanan ürün kayıpları nedeniyle gıda üretimi risk altına girebilmektedir. Bitki sağlığının önemi de tam bu noktada ortaya çıkmakta olup gıda güvenliğinin sağlanmasının yolu bir anlamda etkin bitki sağlığı ve karantinası uygulama ve tedbirleri ile mümkün olmaktadır. Bakanlığımızca tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması hedefi doğrultusunda kaliteli ve sağlıklı bitkisel üretim için bitki sağlığını korumaya yönelik ülkesel zirai mücadele programları hazırlanmaktadır. Bu programlar doğrultusunda bitki sağlığı uygulamaları, survey çalışmaları yapılmakta, ari alanlar belirlenmekte, eğitim ve yayım çalışmaları yapılmakta, ülkeye yeni giren karantina zararlılarının temiz bölgelere bulaşma ve yayılmasını önleyici tedbirler alınmaktadır.” diye konuştu.
Koçak ayrıca “Gıda güvenilirliğinin sağlanmasında önemli temel başlıklar olan bitki sağlığı, hayvan sağlığı, bitki koruma ürünleri, veteriner ilaçları, aşı uygulamaları ve yem güvenilirliği konunda önemli çalışmalar yapılarak gıda güvenilirliği sürdürülebilir bir şekilde sağlanmaktadır. Şunu çok iyi biliyoruz ki tarım bir bütündür. Ve gıda güvenilirliğinin yanında gıda güvenliğini de sağlamak en başta gelen görevlerimizdendir. Bitki sağlığı ise gıda güvenliği ve güvenilirliğinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Ülkemizde bu çalışmaların etkinliğini ve farkındalığını ne kadar artırırsak o kadar başarıya ulaşmamız mümkündür.” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte konuşan bir diğer isim olan FAO Orta Asya ve Türkiye Ofisi Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli de geçmişte yaşanan olumsuzluklara değinerek “Geçmişte bitki sağlığının olumsuz etkilenmesi nedeniyle çeşitli olumsuzluklar yaşanmıştır. İklim Değişikliği nedeniyle bu sorunlar artarak devam edebilir. FAO olarak biz ülkelere bu konuda destekler sunuyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından bitki sağlığına yaptığı katkılardan dolayı bakanlık Yüksek Ziraat Mühendisi Mümtaz Özkan’a plaket verildi.
Etkinlikte ayrıca bakanlık, FAO ve özel sektörün temsilcileri bitki sağlığı konusunda bilgilendirici stantları da yer aldı.
tarım
orman
bakanlık
birleşmiş
milletler
gıda
tarım
örgütü
dünya
bitki
sağlığı
günü
gıda
güvenliği
iklim
değişikliği