Ordu Anadolu Lisesi öğrencileri, bu tür afetlerin tekrar yaşanmaması için proje geliştirdi. TÜBİTAK destekli projeyle öğrenciler, bazı ürünlerin zirai dondan daha az etkilenmesini sağlıyor.
Meyve ve sebzeleri olumsuz yönde etkileyen zirai don sonrası ailelerinin mağduriyetini gören Ordu Anadolu Lisesi öğrencileri, bu tür afetlerin tekrar yaşanmaması için proje geliştirdi. TÜBİTAK destekli projeyle öğrenciler, bazı ürünlerin zirai dondan daha az etkilenmesini amaçlıyor.
10. sınıf öğrencisi İlayda Öztürk, kısa adı ‘ORDUR’ olan "Organik Durdurucu" adında proje hazırladıklarını belirterek, "Bu yıl ilimizde oluşan, başta fındık olmaz üzere kivi ve ceviz gibi meyvelerin dondan etkilenmesinden ve üreticilerin de kayıplarından yola çıkarak, bu zararın her yıl tekrarlanmasını nasıl engelleriz sorusundan hareketle bu projeyi hazırladık" dedi.
Köyde bahçelerde bulunan, halk arasında "taflan" diye bilinen karayemiş ağaçlarının dibinde ot yetişmediğini fark ettiklerini anlatan Öztürk, "Buradan da taflan yapraklarında bir zehir olabileceği sonucuna vardık. Biraz araştırma yaptıktan sonra taflan yaprağının içerisinde bulunan zehirli maddenin, bitkilerin gelişimini yavaşlattığını öğrendik. Biz de bu maddeyi zamanında kullanıp özellikle don zamanlarında bitkinin yavaşlamasını ve daha sonradan meyve vermesini sağlayarak kayıpları azaltmayı amaçladık" diye konuştu.
Projeyi hazırlamak için Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki bazı öğretim üyelerinden destek aldıklarını kaydeden Öztürk, "Onlar bize bitki üzerinde deney yapmamıza olanak sundular. Sonuç itibarıyla ortaya bu proje çıktı. Şu ana kadar denemelerimizde istediğimiz sonuçları aldık" dedi.
Proje ekibindeki öğrenci Büşranur Gönül de, bitkilerin gelişimini geciktiren maddenin hazırlanışını anlatarak, şunları kaydetti:
"Öncelikle maddeyi oluşturmak için yeni çıkan karayemiş yapraklarını tercih ediyoruz. Topladığımız bu yaprakları öğüterek suyunu elde ediyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz bu sıvının 4 katı kadar suyla cam şişenin içerisinde, alüminyum folyo içerisinde muhafaza ederek dolapta bir hafta süreyle bekletiyoruz. Bir hafta bekledikten sonra bu hazırladığımız karışımı bitkilere dökmek suretiyle uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Amacımız bir daha çiftçilerimizin dondan zarar görmemesi. "
Okulun biyoloji öğretmeni Tülin Alp ise, öğrencilerinin, ailelerinin mağduriyetlerinden etkilenerek hazırladıkları projenin çok anlamı bulduğunu dile getirerek, " Öğrencilerimizin bakış açılarının çok geliştiğine inanıyoruz. Bu projeyle öğrencilerimizin çiftçilere bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İnşallah gelecek yıllarda proje gerçek amacına ulaşır" ifadelerini kullandı.