Akçaabatın Çınarlık köyü Doğu Karadeniz Bölgesi\'nin organik çilek üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. Köydeki hemen hemen her tarlada organik çilek üretimi yapılıyor.
Trabzon’un Akçaabat ilçesi Çınarlık köyü Doğu Karadeniz Bölgesi'nin organik çilek üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. Köydeki hemen hemen her tarlada organik çilek üretimi yapılırken, bu yıl rekoltenin 20 ton civarında olması bekleniyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce DOKAP kapsamında gerçekleştirilen projelerle satın alınan 149 bin adet Caminoreal çeşidi frigo çilek fideleri merkez, Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Düzköy, Tonya ve Vakfıkebir İlçelerindeki üreticilere dağıtılarak çilek üretimi yaygınlaştırılıyor.
Hasatın şu ana kadar iyi geçtiğini belirten Sera Grup Başkanı Celal Ayvaz, "Çok şükür bu sene don olmasına rağmen çilek hasatımız çok güzel geçti. Nisan ayının 10’unda hasada başladık. Normal senelere göre 1 ay erken başladık. Şuanda çilek hasadından yarıya kadar geldik. Verimde güzel. Hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık. 2 dönüm çilek diktim, 3 ton çilek bekliyorum. Mahallemizde şu an 18 üretici var. Bu üreticilerden 500 kilodan 3 tona kadar çilek hasadı yapan var. Yaklaşık 20 tonun üzerinde çilek hasadı yapılacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.
Ürettikleri çileklerin satışlarından ve fiyatlardan memnun olduklarını kaydeden Ayvaz "Şuanda kilosunu 5 TL’ye satıyoruz. Geçen yılda iyiydi ama bu yıl daha iyi. Önceden buralar tütün tarlasıydı. 1999 yılında sonra tütünü bıraktık, çilek üretmeye başladık. Çay gibi 4 defa hasat yapıyoruz. Bize bu konuda destek olan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Akçaabat ilçesinde 40 bin dönüm civarında tütün tarlası, son 15 yılda dönem dönem sökülerek yerlerine çeşitli sebze ve meyve dikimi ile çilek üretimi başlandı. Trabzon'un batı bölgesinde kalan ilçelerin sahil kesiminin toprak yapısı ve özellikle güneşlenme bakımından çilek yetiştiriciliği için son derece uygun olduğu belirtiliyor.