Doğal nar yetiştirmek için yeni proje başladı

30 September Monday, 2024
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Nar Kalıntı Eylem Planı Projesi”ni tanıtmak için tarla günü etkinliği düzenledi. Çalışmaları yerinde inceleyen uzmanlar ve yetkililer doğa dostu biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekti. Üreticiler de projeyle bahçelere zirai ilaç uygulamayı azalttıklarını belirttiler.
Doğal nar yetiştirmek için yeni proje başladı
Haber: Denizli İl Enformasyon

Zararlıyla biyolojik mücadele yaygınlaştı, doğal nar üretimi arttı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen tarla günü etkinliği uzmanlarla üreticileri buluşturdu. Pamukkale ilçesinde yapılan programda Nar Kalıntı Eylem Planı Projesi tanıtıldı.

İl Müdür Vekili Şehla Akpınar projenin amacının gıda güvenliğine katkı sağlamak olduğunu belirterek; "Tarladan sofraya çiftlikten çatala gıda güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için buradayız" dedi. Projenin, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üreticilerin işbirliğiyle hayata geçirildiğini dile getiren Akpınar; "Tarımın tek paydaşı biz değiliz, tarım çok geniş kitleleri ilgilendiren bir yapı" ifadelerini kullandı. Akpınar, projedeki amacın üretim verimliliğini artırmak ve pestisit kullanımını azaltarak ihracat potansiyeli yüksek ürünlerin miktarını artırmak olduğunu vurguladı.

Bitki Sağlığı Karantina Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı konuşmasında, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi desteklediklerini, bu mücadeleyle kalıntı probleminin çözülmesi ile üretilen ürünlerin ihracatının daha kolay hale gelmesinin sağlanacağından bahsederek, “Ürünler ne kadar ihracata giderse, sizin kazancınız o kadar artıyor. Bizim amacımız, sizlere daha yüksek kazanç elde ettirmek ve daha sağlıklı ürünleri toplumumuza sunabilmek için çalışıyoruz. Siz bizimle ne kadar iş birliği yaparsanız, ne kadar el ele verirsek, bu konuda o kadar başarılı oluruz. Eğer İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımızla sıkı bir temas halinde olursanız, mücadele zamanlarında ilaçları kullanır ve uygun makinelerle çalışırsanız, ürünlerimizde ilaç kalıntısı olmaz. Ancak, yanlış bilgilerle ya da başkalarının yönlendirmesiyle ilaç kullanırsanız, o zaman ürettiğiniz ürünlerde kalıntı çıkabilir. Bu, ihracattan geri dönmenize neden olur ve bu durumda hem sizler, hem ihracatçılar, hem de ülkemiz zarar eder. O yüzden lütfen biyolojik ve biyoteknik mücadeleye önem verelim ve sürekli İl Müdürlüğümüzle irtibat halinde çalışalım." dedi.

Tarla günü etkinliğine katılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan da proje için yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekti. Tarla gününde örnek bir çalışmanın yapıldığını kaydeden Özkan, gıda güvenliğinin önemine değinerek yapılan çalışmalarda üreticiye, ihracatçıya ve tüketiciye sağladığı faydalardan dolayı böyle bir projeye katkı sağlayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teşekkür etti.
 
Biyolojik mücadelenin yaygınlaşmasıyla ilçedeki nar bahçelerinde zirai ilaç kullanımı azaldı.

Tarla günü etkinliğinde nar bahçelerinde faydalı böceklerin nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Bahçelere binlerce faydalı böcek salındı.

Tarla Gününe Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü V. Şehla Akpınar, İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Bitki Sağlığı Karantina Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı, TriMail Biyolojik Tarım Genel Müdürü Dr. İsmail Atay, Hitaf Agro Genel Müdürü Fatih Tanyıldızı, Bornova Zirai Mücadele Arş. Ent. Neşe Keskin, Tarla sahibi İsa Çelebi, ilçe müdürleri ile teknik personelin yanı sıra davetliler ve üreticiler katıldı.
denizli biyolojik mücadele nar kalıntı eylem planı tarla günü faydalı böcek tarım ve orman