Osmanlı İmparatorluğu döneminde ipekböcekçiliği üretimi yapılan önemli merkezlerden biri olan Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde ipek üretimi, yürütülen projelerle yeniden canlandı.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi, son 7 yılda yürütülen projelerle artık ipekböceği üretimiyle de adından söz ettiriyor. Türkiye'deki koza üretiminin yüzde 40'ını karşılayan ilçe, sektörde liderliği elinde bulunduran Bursa'yı geride bıraktı.
Üretimde yaşanan yapısal sorunlara rağmen yöre çiftçisi, bölgede geçmişte gayrimüslimler tarafından yürütülen ipekböcekçiliği üretimini sürdürmekte kararlı. Yeterli besleme evi bulunmaması nedeniyle evlerini ipekböcekleriyle paylaşan aileler, evlerinin bir odasını kendilerine, 3 odasını da ipekböceklerine ayırıyor.
Günün ilk ışıklarıyla beraber sırtlarında taşıdıkları dut yapraklarıyla ipekböceklerini beslemeye başlayan üreticilerin mesaisi gece geç saatlere kadar sürüyor. Son derece hassas bir yapıya sahip ipekböceklerinde nem, sıcaklık, kimyasallar ve toz bulutu gibi etkenlerle kayıp yaşanmaması için gösterilen titiz uğraş 45 gün sürüyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kilogram başına 20 lira, Koza Birlik Genel Müdürlüğü'nce de 4 lira destek verilen yaş kozada bu desteğin maliyeti karşılamadığını ifade eden üreticiler destek ve üretim koşullarının iyileştirilmesi halinde üretimi yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyor.
Yaş Koza Üretimi 50 Tona Ulaştı
Kulp'ta ipekböcekçiliğinde yaşanan gelişmeyi değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2008'de Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) ilçede ipekböcekçiliğinin tekrar gelişmesi için sunulan projenin 2009 yılında "İpek Üretim Merkezi" adı altında onaylandığını ifade ederek, bu kapsamda yürütülen çalışmalar, tohum ve eğitim desteği ile durma noktasındaki yaş koza üretiminin günden güne artarak geçen yıl 50 tona ulaştığını belirtti.
İpekböcekçiliğinde A'dan Z'ye Üretim
Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, yaşanan olaylar nedeniyle insanların göç etmek zorunda kalmasının beraberinde üretimsizliği getirdiğini söyledi.
Akdeniz, ipekböcekçiliğinin son yıllarda ilçeye ciddi bir katma değer ve istihdam yarattığını, ancak üreticilerin ipekböceği besleme koşullarında ciddi sıkıntı yaşadıklarının da altını çizdi.