DİKA, 4 yılda 261 projeyi destekledi

14 November Friday, 2014
Dicle Kalkınma Ajansı 2010-2014 yılları arasında 261 projeye 62 milyar 477 milyon 35 bin 50 lira destek sağladı.
DİKA, 4 yılda 261 projeyi destekledi

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, 2010-2014 yılları arasından TRC-3 Bölgesi’nde 261 projeye 62 milyar 477 milyon 35 bin 50 lira destek sağladıklarını açıkladı. 

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, Mardin’de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelerek Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 Bölgesi’ndeki teşvik sonuçlarını açıkladı. 2014 yılı içinde TRC3 Bölgesi’nde toplam bütçesi 15 milyon lira olan 3 farklı Mali Destek Programı’nın düzenlendiğini açıklayan Gülbay, bunları ve toplam bütçelerini şöyle açıkladı: "Sadece Şırnak ve Siirt’te; Sektörel Gelişme Mali Destek Programı toplam bütçe 5 milyon lira. Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı toplam bütçe 7 milyon 500 bin lira. Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkin ve Verimli Kullanımı Mali Destek Programı toplam bütçe 2 milyon 500 bin lira."  Sektörel Gelişme Mali Destek Programı’ndan Mardin’den 9, Batman’dan 6, Şırnak’tan 3 ve Siirt’ten 2 projenin başarılı olduğunu açıklayan Gülbay, Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı’ndan ise Mardin’den 4, Batman’dan 3, Şırnak’tan 4 ve Siirt’ten 4 projenin başarılı olduğunu belirtti. Gülbay, "Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkin Kullanımı Mali Destek Programı’ndan Şırnak’tan 3 ve Siirt’ten 2 proje başarılı oldu" dedi.

Dicle Kalkınma Ajansı olarak 2015 yılında 2 adet mali destek programı düzenlemeyi planladıklarını ve KOBİ’lerin desteklenmeyeceğini kaydeden Gülbay, bunları 'Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı', 'Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' olarak açıkladı. Gülbay, "Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’nın genel amacı kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve çevresel sorunların sürdürülebilir bir yaklaşımla çözülmesidir. Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın genel amacı da kırsal alanda geri kalmış alt bölgelerde yoksulların gelir düzeyinin artırılarak bölge içi ekonomik gelişmişlik farklarının giderilmesine katkı sağlanmasıdır. Programın mekansal kapsamı ve uygun meyve çeşitleri ise Mardin’de ceviz, badem, Antep fıstığı, Batman’da ceviz, Antep fıstığı, Siirt’te Antep fıstığı, nar ve Şırnak’ta ceviz, zeytin, nar olacaktır" diye konuştu.