Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde bir girişimci, devlet desteğiyle kurduğu tesiste ürettiği ve köyünün ismini verdiği peynirleri çevre illerde pazarlıyor.
Andırın’a bağlı Altınyayla köyünde yaşayan 43 yaşındaki Yaşar Öksüz, uzun yıllar evinde ürettiği çökelek, yoğurt, tereyağı ve el yapımı peyniri semt pazarında satışa sundu. Kısıtlı imkana sahip olduğu için üretimini ve ürününün kalitesini artıramayan Öksüz, tesis kurmak amacıyla bir süre önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına hibe başvurusunda bulundu.
Başvurusu kabul edilen girişimci, yaklaşık 800 bin liraya mal olan peynir tesisini kurdu. Tesisin yaklaşık yüzde 50'sini hibe yardımıyla karşılayan Öksüz, ürettiği peynire de yaşadığı mahallenin adından esinlenerek "Altınyayla" adını verdi. Tesiste günde ortalama 2 ton peynir üreten girişimci, ürünlerini çevre illere pazarlamaya başladı.
Öksüz, Andırın'ın hayvancılık bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Son yıllarda bölgedeki süt potansiyelinin de arttığına dikkati çeken Öksüz, bundan dolayı peynir üretim tesisi kurmaya karar verdiğini belirtti. Kurduğu tesiste yöresel peynir üretimi yapmaya başladığını dile getiren Öksüz, devlet desteğiyle hayata tutunduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteğinin kendisine büyük katkısının olduğunu ifade eden Öksüz, "Tesisimiz 800 bin liraya mal oldu, bunun 400 bin lirasını hibe desteğinden yararlandık. 1994'te çökelek, tereyağı ticaretine başladım. Süt ürünlerinden de ev yapımı parmak peynir üretimine başlayarak pazarlarda satışa sundum. İlerleyen yıllarda ihtiyaca cevap veremeyince, hibe desteğinden yararlanmak için yaptığımız başvuru sonucu projemizi hayata geçirerek, güzel ve örnek bir tesis kurarak seri üretime başladık. Devletimiz sağolsun. Bize destek verdi bizde köyümüzün ismini marka yaptık, çevre illerde ürünlerimizi pazarlıyoruz" dedi.
Ürettiği peynirlerde pazar sıkıntısı yaşamadığını belirten Öksüz, "Kahramanmaraş başta olmak üzere, tüm ilçeleri ve bunun yanında civar il ve ilçelerde de tescilli markamızla satışa sunuyoruz. Bakanlık desteği ile kurduğumuz örnek tesisimizde kış aylarında günlük 2-3 ton, bahar ve yaz aylarında ise 4-5 tona kadar üretimimiz çıkmaktadır" diye konuştu.
Öksüz, tesislerinde inek, keçi ve koyun sütlerinden peynir üretimi yaptıklarını, bunlara ilaveten lor peyniri, çökelek, tereyağı ve yoğurt üretimi de yapmaya başladıklarını sözlerine ekledi.