Destekler sayesinde ihracata başlandı

20 June Tuesday, 2017
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Manisa'da "IPARD 1" programı kapsamında, 68 milyon lira tarım ve hayvancılık alanlarında hibe verdi.
Destekler sayesinde ihracata başlandı Manisa’da Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Fonu olan "IPARD 1" programı kapsamında, 68 milyon lira tarım ve hayvancılık alanlarında hibe verirken 3 bin kişinin de istihdam edilmesini sağladı.
TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, TKDK tarafından özelikle hayvancılık, kanatlı işletmeler, soğuk hava depoları ve zeytinyağı işletmelerine verilen destekle vatandaşlara yeni iş imkanları sağlandığını belirtti.
Yapılan desteklemelerle üreticilerin gıda güvenirliği, veterinerlik ve bitki sağlığı gibi AB standartlarına teşvik edildiğini ve Manisa'nın ihracatına ve istihdamına ciddi katkı sağladığını belirten Uslu, "AB'nin ortak tarım politikaları gereği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Fonu olan IPARD 1 program kapsamında 2016 yılında gerçekleştirilen 7 çağrı döneminde 459 proje başvurusu yapıldı. Kabul edilen 321 projeyle sözleşme imzalanarak 146 milyon lira yatırım yapma karşılığında verilen 68 milyon lira hibe desteği 3 bin kişi istihdam edildi. Yapılan desteklemeler, Manisa'nın gelişimine ve üreten Türkiye'ye ciddi bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Verdiğimiz desteklemelerde, özelikle kentteki yeni kurulan veya işletmelerini büyüterek istihdama katkı sağlayan tesisler tercih edildi." diye konuştu.

AB standartlarında projelere destek verildiği için ihracat noktasında ve yurt dışına açılmalarında kolaylıklar sağlandığını ifade eden Uslu, TKDK'nın desteklediği projelerle Türk firmalarının Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracata başladığına işaret etti.

321 projeyle yapılan sözleşmeyle beraber istihdama doğrudan ve dolaylı yoldan da destek verdiklerini açıklayan Uslu, "Özelikle Manisa yöresine has olan ürünlere ve hayvancılık alanına, üretim tesislerine destek verildi. AB standartlarında ön plana çıkacak tesisler desteklendi." ifadelerini kullandı.

"IPARD 1" programının tamamlanmasıyla beraber "IPARD 2" programının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Uslu, şöyle devam etti: 

"IPARD 2 programının akreditasyonu 2017 yılının başı itibarıyla tamamlandı. IPARD 2'nin Manisa'ya katacağı 41 milyon lira yatırıma 18 milyon 500 bin lira hibe desteği verilecek. Bu destekle beraber 6 kümes, 6 tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, et işleme, süt işleme ve soğuk hava depolarına, 5-6 firmaya da zeytin-zeytinyağı işleme ve paketleme tesislerine destek vereceğiz."

Yenilenebilir enerjiye de destek verdiklerini vurgulayan Uslu, "Ülkemizin ihracat açığına neden olan dışarıdan enerji ithal eden bir ülke olarak 6 megavat büyüklüğünde yenilenebilir enerji santrallerine desteklerimizi sağlayacağız. Burada yaklaşık 110 kişilik istihdam oluşturulması planlanıyor. Bu yatırımların inşaat işleri haziran ayı itibarıyla başlayacak. Bu yılın sonunda umuyoruz ki tesisler hayata geçecek. Bizlerde bu tesislerin ödemelerini gerçekleştireceğiz." dedi.
 
manisa ipard destek hibe