Destekler mısırı cazip ürün haline getirdi

09 December Monday, 2013
Karaman'da geçtiğimiz yıllarda 50 bin dekar civarında olan yemlik mısır ekim alanı, verilen teşviklerle 200 bin dekarı geçti.
Destekler mısırı cazip ürün haline getirdi

Tahıl üretiminin yaygın olduğu illerden Karaman'da, geçtiğimiz yıllarda 50 bin dekar civarında olan yemlik mısır ekim alanı 200 bin dekarı geçti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Mısır, yem üreticilerinin en önemli maddesi. Ne yazık ki şimdiye kadar ülkemizde yeteri kadar mısır üretimi olmadığı için ihtiyaç olan yemlik mısır ithal edilmiş. Milyonlarca dolarımız dışarıya gitmiş" dedi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da mısır üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, yemlik mısırın hayvancılık açısından önemine işaret etti. Muğlu, "Mısır, yem üreticilerinin en önemli maddesi. Ne yazık ki şimdiye kadar ülkemizde yeteri kadar mısır üretimi olmadığı için ihtiyaç olan yemlik mısır ithal edilmiş. Milyonlarca dolarımız dışarıya gitmiş" dedi.

Son yıllarda tarım politikalarındaki değişiklikler ve teşviklerle Türkiye'nin birçok bölgesinde mısır üretiminde önemli artışın gözlendiğini belirten Muğlu, 5-6 yıl önce Karaman'da mısır ekim alanının 50 bin dekarken 2013 yılında bu rakamın 200 bin dekarı geçtiğini, rekoltenin de 220 bin ton civarında olduğunu kaydetti. Bu artışın yemlik mısırın tahıllara göre daha kazançlı bir ürün olmasından kaynaklandığını ve tahıldan umduğunu bulamayan çiftçinin, yemlik mısır üretmeye başladığını dile getiren Muğlu, mısırda diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla verim olduğunu ve bu verimin, tarlanın durumuna göre dönümde 3 tona kadar çıkabileceğini anlattı.

Muğlu, mısır üretiminde en büyük riskin üründeki nem oranı olduğuna dikkati çekerek, "Mısırı uygun nem oranında depolamak çok önemli. Karaman'da nem oranı fazla. Bunun için kurutma tesisleri lazım. Bu ihtiyacı görerek, Ziraat Odası olarak girişimlerde bulunduk. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) nezdinde girişimlerimiz oldu. Ofis tarafından saatte 50 ton kapasiteli bir tesis kuruldu. Şimdi çalışıyor. Bu tesisin kurulmasına vesile olduğumuz için sevinçliyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Mısır üreticisi Mustafa Çilek ise, bu yıl üründen iyi verim aldıklarını dile getirerek, "Hububattan umduğumuzu bulamadık. Pancar ve mısırın kazancı hububattan daha iyi. Kilo başına destek var. Böyle giderse daha çok mısır ekeceğim" ifadelerini kullandı.