Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi amacıyla Denizli'de Hibe Desteklemesine hak kazanan proje sahiplerine 13 milyon civarında hibe verileceğini açıkladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya,13. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Denizli'den 13 ekonomik yatırım projesi ve 42 kırsal ekonomik altyapı yatırımı olmak üzere toplam 55 projenin yatırım programına alındığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygun görülen bu projelerin hibeye esas tutarının 26.380.529,47 lira olduğunu belirten Erkaya, yatırımcılar tarafından projelerin başarıyla tamamlanması halinde hibeye esas proje tutarlarının yüzde 50'sinin hibe desteği olarak program bütçesinden karşılanacağını ifade etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Erkaya, desteklerin birçok alanı kapsadığını, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan projelerin yanı sıra kırsal altyapının rehabilitasyonuna yönelik projeler ile çiftçileri desteklemeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.
Denizlili yatırımcılar tarafından ekonomik ve kırsal altyapı yatırımları konularında 2006 yılından itibaren bugüne kadar 166 proje uygulandı. Toplam 93.193.888 lira olan yatırım tutarının 47.695.736 lirası hibe olarak verilerek, toplamda 1.480 kişiye istihdam sağlandı.
Hibe desteğine hak kazanarak yatırım yapacak başvuru sahiplerinin, Denizli İl Müdürlüğü’ne yapılan bildirimi takip eden 30 gün içerisinde projeye esas dosya ve evraklarını teslim etme zorunluluğu bulunuyor. Hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcıların projelerini fiziki olarak en geç 15 Kasım 2020 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor.
Denizli Kekik Tarla Okulunda ilk ders zili çaldı
Öte yandan, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Sözleşmeli üretim modelini uygulayan S.S. Kurtluca ve Güzelpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi çiftçilere yönelik "Kekik Tarla Okulu" açıldı. 31Ocak 2020 tarihinde Pamukkale İlçesi Kurtluca mahallesinde gerçekleştirilen açılış programına Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, muhtarlar ve alıcı firmanın temsilcileri katıldı.
İlk derste Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Şentürk, "Dünyada ve Türkiye’de Kekiğin Önemi" konusunu anlattı. Önümüzdeki haftalarda; kekik üretiminde fide yetiştiriciliği ve tarlaya şaşırtmadan başlayıp, toprak işleme, bitki besleme, yabancı otlarla mücadele ve hasat konularının ele alınacağı Tarla Okulu’nda eğitim teorik ve uygulamalı olarak 10 hafta devam edecek. Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlere katılım sertifikaları verilecek.
1992 yılında başlatılan adaptasyon çalışmalarından sonra Denizli’de hızlı bir şekilde yaygınlaşan kekik üretimi 2019 yılı itibariyle 145 bin dekar alanda yaklaşık 16 bin ton üretim seviyesine ulaşarak ve 49 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Özellikle Pamukkale başta olmak üzere Güney, Buldan, Çal ve Bekilli İlçelerinin kıraç alanlarındaki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline gelen kekiğin daha kaliteli üretilebilmesi ve pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerin bilgi ve tecrübelerine katkı sağlayacak bu tip eğitim çalışmaları büyük önem taşıyor.
Türkiye kekik ekim alanlarının yüzde 92'sine sahip olan ve dünyada dış ticarete konu olan kekiğin yüzde 75'ini karşılayan Denizli'de ihracata yönelik daha verimli ve daha kaliteli kekik üretimi için çalışmalar devam ediyor.