Denizli kekiğinde hasat başladı

28 June Friday, 2024
Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı.
Denizli kekiğinde hasat başladı Haber: Denizli İl Enformasyon
 
Coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde hasat başladı.

Güney İlçesine bağlı Aydoğdu Mahallesindeki hasada Vali Ömer Faruk Coşkun, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge de katıldı.

İl Müdür Yardımcı Üge, üreticilerle bilgi alışverişinde bulundu. “Türkiye genelinde kekik üreticilerinin karşılaştığı sıkıntılar, özellikle pandemi döneminde Tıbbi Aromatik bitkilere olan ilginin artmasıyla daha belirgin hale gelmiştir. Talebin ani artışı, üreticileri hızlıca üretim kapasitelerini artırmaya yönlendirmiş ancak talep dengesizliği ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşulların belirsizliği, üreticilerin karar alma süreçlerini zorlaştırmıştır. Ayrıca, yağış miktarındaki değişimler ve yabancı otların zararı, kekik üreticilerinin karşı karşıya olduğu diğer zorluklardan PA’ yı öne çıkarmıştır. PA konusunda Ankara’dan gelen Avrupa Birliği misyon heyeti ise ürünleri geriye doğru izleme konusundaki başarılı adımları takdirle karşılarken, üreticilere gerekli uyarıları yaparak sorunların çözümüne katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, kekik üreticileri arasında yapılan çalıştaylar ve toplantılar, sektördeki işbirliğini güçlendirerek sorunlara ortak çözümler bulma konusunda önemli bir adım olmaktadır. Bu yıl, geçen yıllarda kekiklerine bakamayan üreticilerin fazla olmasından dolayı ayrıca ben bu işi kolay bir iş olarak görüyordum, ek iş olarak ben bunu yapabilirim, Hafta sonları uğraşarak da nasıl olsa bir şekilde idare ederim diyen, diğer insanların da öyle olmadığını görerek bıraktığı bir yıl oldu.  Bu nedenle biraz hem alan düştü hem yağışın olmamasından dolayı yabancı otlarda gelişmedi sıcaklıkların etkisiyle de ürün miktarı da tabi biraz az. Yani bu iş böyle böyle dengeyi bularak gerçekten bu işi yapan üreticiler emeğinin karşılığını alacaktır.” dedi.

Türkiye’deki kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği Denizli’de bu yıl 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında üretim bekleniyor.
tarım orman denizli kekik hasat