Denizli'de ötüş saniyesine göre fiyatı 2 bin liraya kadar çıkan Denizli horozu yetiştiricileri, tavuklarını hırsızlardan korumak için kümesleri çatıya taşıdı.
Denizli'de ötüş saniyesine göre fiyatı 2 bin liraya kadar çıkan Denizli horozu yetiştiricileri, tavuklarını hırsızlardan korumak için kümesleri çatıya taşıdı.
Denizli'de ötüş saniyesine göre fiyatının 2 bin liraya kadar çıktığı bildirilen Denizli horozunun yetiştiricileri saf ırkı koruma mücadelesi verirken, son dönemlerde yaşanan hırsızlıklara karşı da önlem almaya çalışıyor.
Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam, Denizli horozunun kent için önemli bir değer olduğunu, saf ırkı korumak amacıyla yetiştiricileri bir çatı altında toplamak için dernekleştiklerini bildirdi. Derneğin 43 üyesinin bulunduğunu, Denizli horozu ırkını saf olarak sonraki nesillere aktarmak için çalıştıklarını dile getiren Sağlam, Denizli horozunun pamuk kır, demir kır, pekmez kefi, al ve siyah horoz olmak üzere 5 ana varyetesi bulunduğunu kaydetti.
Denizli horozlarının üç ses tonunda öttüklerini ve gırtlak yapılarının uzun oluşu nedeniyle de ötme sürelerinin 13 ile 35 saniye arasında değiştiğini belirten Sağlam, horozların ırklarının karakteristik özelliği gereği balta ibik, siyah gaga, siyah ayak renkleri, siyah tırnaklar, siyah ya da siyaha yakın koyu kahverengi gözleri olduğunu ifade etti. Hasan Sağlam bu özelliklerin hepsinin bir araya gelmesinden ırkın saf olup olmadığını anlayabildiklerini dile getirdi.
Denizli horozu fiyatlarının, ötüş saniyelerine ve karakteristik özelliklerine göre belirlendiğini dile getiren Sağlam, "Bir horozun ötüş saniyesi çok uzun olur, bazı meraklıları bundan hoşlanırlar. Fiyatı da ona göre belirlenir. İyi bir Denizli horozunun fiyatı 300 liradan başlıyor, ötüşünün uzunluğuna göre 2 bin lira fiyat verenler oluyor. Biz horozumuzu para ile değişmiyoruz; iyi horozun bizde olmasını istiyor, damızlık yapıyoruz" diye konuştu.
Denizli horozu yetiştiriciliğini büyük çapta yapan 10 kişinin kaldığını söyleyen Sağlam "Kayıtlarımıza göre bu yetiştiricilerde yaklaşık 500 horoz ve 500 tavuk mevcut. Denizli horozunun ırkı gerçekten tehlike altında. Bu ırkın korunması için gerekli çalışmanın yapılması lazım, destek bekliyoruz" dedi.
Yetiştiricilerinin Başı Hırsızlarla Dertte
Yetiştiricilerin son dönemlerde hırsızlarla da uğraşmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Sağlam, üç yetiştiricinin kümesinden farklı tarihlerde 14 horoz, 22 tavuk ile beraber yirmiye yakın civcivin çalındığını belirtti.
Hırsızların ırkları ve yüksek fiyatı nedeniyle Denizli horozunun peşinde olduğunu savunan Sağlam, yetiştiricilerin horozlarını korumak için çeşitli önlemler almaya çalıştığını kaydetti. Bunlardan birinin de kümeslerin güvenli yere taşınması olduğunu ifade eden Sağlam, "Çalınmasından korktuğumdan 18 bin liraya çatıda kümes yaptırdım. Horozlarımız burada daha güvende. Bazı arkadaşlarımız da benzer önlemlerle hayvanlarını hırsızlardan korumaya çalışıyorlar. Emniyet ekiplerinden Denizli horozu yetiştiricilerinin kümeslerin bulunduğu bölgelerde devriyeleri artırmalarını istiyoruz" dedi.