Türkiye’nin en kaliteli pamuklarının yetiştiği illerden Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde “Yeni Geliştirilen Yerli Pamuk Çeşitleri Tarla Günü” düzenlendi.
Haber: Denizli İl Enformasyon
Merkezefendi İlçesi Aşağışamlı Mahallesinde ’’Yeni Geliştirilen Yerli Pamuk Çeşit Demonstrasyonu’’ Tarla Günü yapıldı.
Tarla Günü'ne Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, İlçe Jandarma Komutanı Neşet Koca, Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Şube Müdürlerimiz, İlçe Müdürlerimiz, teknik personellerimiz ile vatandaşlarımız katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü V. Mehmet Atmacaoğlu yaptığı açılış konuşmasında “Bugün tarla gününü yapmakta olduğumuz, Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Desteklenen “Yeni Geliştirilen Yerli Pamuk Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen Yerli Pamuk Çeşitlerinden SC 2079 ve SC 2009’un demonstrasyonları kurulmuştur.Denizli pamuk üretimi hakkında da bilgi veren İl Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu “İlimizde 2019 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin dekar alanda 51 bin ton kütlü pamuk rekoltesinin elde edilmesi beklenmektedir. Üretim yoğun olarak Merkezefendi, Sarayköy ve Pamukkale İlçelerinde yapılmaktadır. Bu yılki pamuk üretim sezonu; iklim koşulları açısından uygun seyretmiş ve ekonomik seviyede verimi etkileyecek önemli bir hastalık ve zararlı epidemisi yaşanmamıştır. Ortalama dekara verim tahmini 520 kg civarındadır.
Bölgede yaygın olarak ekilen diğer çeşitlerle verim ve kalite özellikleri bakımından mukayese edilerek öne çıkan çeşitlerin ilimizde yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Özellikle Denizli’nin de içerisinde bulunduğu Ege pamukları ise kalite özellikleri bakımından standart olarak kabul edilmekte, tekstil sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bu proje kapsamında düzenlenen Tarla Gününün ülkemiz pamuk sektörüne katkı sağlaması diliyoruz. “dedi.
Merkezefendi Kaymakamı Dr.Adem Uslu stratejik öneme haiz ürünleri yetiştirmenin önemine dikkat çekerek, pamuk yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi içerisinde stratejik bir ürün olduğunu, yerli ve milli tohum geliştirmenin gerekli olduğunu ifade ederek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Pamuk Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Süleyman Çiçek yeni geliştirilen pamuk çeşitleri SC 2079 ve SC 2009’un ürün verimi, çırçır randımanı, Lif kalitesi, toprak isteği, hastalık ve zararlılara karşı mukavemeti gibi özellikleri konularındaki açıklamaları katılımcılar tarafından ilgi ile dinlendi.
Tarla Gününe katılan davetlilerden 'önder çiftçi' Osman Solak’ın pamuk tarlasında yapılan inceleme ile Tarla günü sona erdi.