Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü, yaklaşan hasat sezonu öncesi il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan ancak biçerdöver kontrolör belgesi olmayan personele yönelik \"Biçerdöver Kontrolör Kursu\" düzenledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü, yaklaşan hasat sezonu öncesi il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan ancak biçerdöver kontrolör belgesi olmayan personele yönelik "Biçerdöver Kontrolör Kursu" düzenledi.
Ülkemizde biçerdöverle yapılan hububat hasadında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle her yıl tonlarca ürün henüz tarladan çıkmadan zayi oluyor. Bu kayıpları en aza indirmek ve milli ekonomiye kazandırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlüklerince hasat sezonunda düzenli olarak biçerdöver kontrolleri yapıyor.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de yaklaşan hasat sezonu öncesi il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan ancak biçerdöver kontrolör belgesi olmayan personeline yönelik olarak "Biçerdöver Kontrolör Kursu" düzenlendi.
28 Nisan - 02 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime merkez ve ilçelerden gelen TARGEL personelleri de dâhil olmak üzere toplam 34 mühendis ve tekniker katıldı. Ziraat Mühendisleri Orhan Sözay ve Nejdet Demir'in eğitici olarak görevlendirildiği kursta öncelikle biçerdöverin parçaları, çalışma şekli, ayarları, hasatta dikkat edilecek hususlar, dane dökümünün sebepleri ve giderilme yolları anlatıldı. Ayrıca kontrolörlerin dane kaybını nasıl hesaplayacakları, kontrol esnasında yapmaları gerekenler ve düzenlenmesi gerekli evraklar hakkında da kursiyerlere ayrıntılı olarak bilgi verildi.
Kurs sonunda katılımcılara biçerdöver üzerinde uygulamalı olarak çalışma sistemi ve yapılması gereken ayarlar ile ilgili gerekli bilgiler verilerek kursiyerlere pratik yapma olanağı sağlandı.
Sertifika töreninde konuşan Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, beslenmenin günümüzün en stratejik konularından biri olduğunu ve önemini giderek arttırdığını belirterek "Dünyayı büyütme şansımız olmadığına göre artan nüfusu beslemenin tek yolu üretimi arttırmak ve elimizdeki kaynakları doğru kullanmaktır. Yıllık 20 milyon ton civarında olan buğday üretimimizdeki sadece yüzde 1'lik kayıp 200 bin tona denk gelmektedir. Bunun da ekonomik değeri 140-150 milyon liradır.” dedi. Kutlu, kursiyerlere bu konuda önemli görevler düştüğünü söyleyerek, onların biçerdöverleri denetlemesiyle kayıpların en aza ineceğini ve böylece çiftçinin havaya uçan parasının artık cebinde kalacağını dile getirdi.