Deniz memelilerinin dağılım ve miktarını ortaya koymak amacıyla ACCOBAMS Araştırma Girişimi aracılığıyla yürütülen proje kapsamında, son iki yılda Akdeniz ve Karadeniz'de uçak ve gemiyle yapılan incelemede 11 binden fazla balina ve yunus tespit edildi.
Karadeniz, Akdeniz ve Mücavir Atlantik Bölgesinde Yaşayan Deniz Memeli Türlerinin Korunması Anlaşması Araştırma Girişimi aracılığıyla yürütülen proje kapsamında, Akdeniz ve Karadeniz'de 11 binden fazla balina ve yunus gözlemlendi.
Bu projeyle iklim değişikliğinin ve insan faaliyetlerinin denizlerdeki belirsiz etkileri bağlamında tüm Akdeniz ülkeleri ile iş birliği halinde, bölgesel ölçekte balina ve yunus nüfusu durumunun belirlenmesi amaçlandı.
20 Akdeniz ülkesinden 100'den fazla bilim insanının gözlem yaptığı projede, 10 uçak ve 6 gemi kullanıldı.
Araştırma için 70 bin kilometre ve 800 saat uçuş gerçekleştirildi. Balinanın Şarkısı adlı gemi ile 22 bin kilometre gidilerek araştırma yapıldı. Çalışmalara 30'dan fazla organizasyon katıldı.
Araştırmalarda 2018 ve 2019 yıllarında balinalar, yunuslar ve diğer büyük deniz türleri, deniz çöpleri ve su altı gürültü kirliliği hakkında eşi görülmemiş miktarda veri de toplandı.
Önemli deniz canlıları gruplarından biri olan deniz memelilerinden 11 tür Türkiye denizlerinde yaşıyor. Akdeniz'de düzenli veya ara sıra Akdeniz'e giren 21 tane deniz memeli türü yaşamasına karşın, Karadeniz'de ise sadece 3 tanesi yaşıyor.
yunus
balina
akdeniz
karadeniz