Sinop'ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Denizlerin Terkedilmiş Oltalardan Temizlenmesi ve Miktarlarının Araştırılması Projesi" kapsamında, denize bırakılmış av malzemeleri çıkarıldı.
Sinop’ta denize bırakılmış olan av malzemeleri temizleniyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen yaptığı açıklamada, Bakanlık tarafından yürütülen projelerin su ürünleri sektörünün geleceği açısından önem taşıdığını söyledi.
Denizlerin Terkedilmiş Oltalardan Temizlenmesi ve Miktarlarının Araştırılması Projesi'nin bu kapsamda uygulanmaya başlandığını bildiren Değirmen, farklı noktalarda tespit edilen av malzemelerinin dalgıçlarca çıkarıldığını aktardı.
Proje kapsamında 6 günde 53 bin metrekarelik alanda temizlik yapıldığına işaret eden Şahin Değirmen, şöyle konuştu:
"Çalışma sonucunda farklı boyut ve türde avlanabilir özellikte 933 kanca, hasar görmüş bin 434 batırıcı kurşun ile farklı çaplarda 6 bin 800 metre misina bulundu. 'Hayalet avcılık yolu ile doğal stoklara zarar veren kayıp av araçları' denildiğinde akla öncelikle ağlar gelmektedir, fakat tüm kıyı bölgelerimizde özellikle belirli dönemlerde yoğun olarak yapılan sportif olta avcılığı da önemli bir zarar vericidir. Denizlerimizde ve iç sularda her ne sebeple olursa olsun bırakılan kancalar, bir yere gömülene veya malzeme etkinliklerini kaybedene kadar avcılık yapmaya, çok değerli olan ülke stoklarını tüketmeye devam etmektedir. Özellikle birçok balık türünün yuva olarak kullandığı kıyı ve kayalık bölgelerde verilen zararın artmasına sebep olmaktadırlar."
Değirmen, amatör avcıların hasar görmüş olta takımlarını kopmadan değiştirmelerinin önem taşıdığını kaydetti.
Terkedilmiş oltaların temizlenmesi
av malzemeleri temizleme
deniz temizleme