Çukurova "sarıya" büründü

26 May Monday, 2014
Çukurova yöresinde son yıllarda ekimi artan ayçiçeğinin açmaya başlamasıyla araziler sarı renge büründü.
Çukurova

Papatyagiller familyasının dünya üzerinde en çok yetiştirilen üyelerinden biri ayçiçeği, ekonomik değeri yüksek bir bitki olduğu için dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde tarımsal üretimde önemli yer tutuyor. Türkiye'de daha çok ılıman bölgelerde yetişen ayçiçeği, Adana ve çevresinde nisan-mayıs aylarında ekilip mayıs ayında yapraklarını açmasıyla tarımsal alanları sarıya bürüyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiftçinin son yıllarda en çok sevdiği ürünün ayçiceği olduğunu söyledi. Bu yıl bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeği ekiminin geçtiğimiz yıllara göre daha erken gerçekleştirildiğini ifade eden Girmen, "Hasat da önceki yıllara göre erken olacak" dedi.

Ayçiçeğini "Adanalı çiftçilerin büyük beklentisi olan ürün" diye niteleyen Girmen, "Türkiye'nin yıllık ortalama 5 milyon dekar civarında bir ayçiçeği ekim alanı var. Biz, Adana olarak bunun 350 bin dekarını, yani yaklaşık yüzde 7'sini üretiyoruz. Alan olarak, rakamlar çok küçük artışlar eksilişler gösteriyor. Özellikle yağlık tohumlarda devlet politikalarının bunları arttırmaya yönelik olması gerektiğini söylüyoruz. Ayçiçeği de bu konuda soyayla çok önemli. Tabi burada üretim ve ürettirme politikaları çok önemli. Şartlar bu şekilde yeniden düşünülerek ele alınır ise çok daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Adana'nın ortalamaları uzun yıllardır 300-350 bin ton civarında. Adana için yeterli mi? Değil" şeklinde konuştu.

Bu yıl sadece pamuk ve ayçiçeğinde prim miktarları arttırıldığını, Çukurova'nın da ayçiçeği ekimine uygun koşullara sahip olduğunu dile getiren Girmen, "Bizim yaptığımız gözlem ve çalışmalara göre, özellikle ayçiçeğinde ve soyada destek miktarları arttırılarak, ekim alanları genişletilmeli" dedi.