Karpuz üretiminin önemli merkezlerinden Çukurova’da üreticilerin yoğun mesaisi başladı. Mayıs ayında hasadı yapılacak erkenci karpuzlar ile ithal karpuzun önüne geçilip, yerli üretim desteklenecek.
Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Çukurova yöresinde, turfanda yetiştirilen erkenci karpuz fideleri toprakla buluşturuldu.
Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanda yetiştirilen Türkiye'nin erkenci karpuzları için Çukurovalı çiftçilerin yoğun mesaisi başladı.
Ekim alanını hazırlayan karpuz üreticileri, bin bir emekle fideleri toprakla buluşturarak, soğuktan korumak için üstlerini naylonla kapattı.
Mayıs ayında hasada başlamayı planlayan çiftçiler, nisan ayında İran'dan getirilen karpuzun ithalatının engellenerek, yerli üreticinin desteklenmesini bekliyor.
Üretici Gürcan Karakuş, zorlu mesailerine başladıklarını söyledi. “Ekim alanını hazırladıktan sonra fide zamanını bekliyoruz. Fide zamanı tarihi geldiğinde ekime başlıyoruz. Ekimimizi yapıyoruz, naylonumuzu çekiyoruz. Ürünün soğuktan etkilenmemesi için çift kat naylon çekiyoruz." dedi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da “Hava şartları iyi giderse, mayıs ayının ilk haftasından itibaren 1 milyon tona yakın karpuzun Adana'da üretilip tüm Türkiye'ye dağıtılacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'de 4,5 milyon ton karpuz üretiliyor. Dünyada en fazla karpuz üreten ülke Çin. Çin'den sonra da Türkiye geliyor. Türkiye'de üretilen karpuzun da yaklaşık yüzde 25'i Adana'da üretilmekte. Türkiye'nin ilk karpuzu Adana'dan tüm illere gönderiliyor.” şeklinde konuştu.
Bu yıl Adana’da yaklaşık 120 bin dekar civar alanda karpuz ekimi yapılacağı öngörülüyor.