Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayatın her alanında kendini hissettiren çözüm süreci, Van\'da özellikle tarım ve hayvancılığın canlanmasını sağladı.
Bir yılı aşkın süredir silah seslerinin duyulmadığı ve meraların güven içinde yaylacılara açıldığı Van'da, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde büyük artış yaşandı. Kentte sosyal yaşamdaki hareketliliğin yanı sıra tarımsal ve hayvansal alanda da bereket yaşanıyor. Çözüm süreciyle birlikte güvenlik nedeniyle uzun yıllar kullanılamayan mera, yayla ve araziler yeniden tarıma kazandırıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, çözüm süreci sonrası Van'ın tarım ve hayvancılıkta önemli mesafe aldığını söyledi.
Bölgedeki olumlu gelişmelerin ardından vatandaşların tarımsal faaliyetlere ağırlık vermeye başladığını belirten Altuner, Van'ın mera varlığı bakımından Türkiye'nin yüzde 10'unu bünyesinde bulundurduğunu ifade etti.
Geçmişte terör olayları nedeniyle vatandaşların arazileri kullanamadığını ve meraların atıl kaldığını hatırlatan Altuner, çözüm süreciyle yaşanan olumlu gelişmelerin ardından vatandaşların mera ve yaylaları kullanmaya başladığını kaydetti.
Olumlu gelişmelerin küçükbaş hayvan sayısında artış yarattığını ifade eden Altuner, "Türkiye'nin yüzde 10'luk koyun varlığına sahibiz. Çözüm süreciyle mera ve yaylalarda yasakların kaldırılması bir yılı buluyor. Özelikle koyun varlığımız çok arttı. Meraların hayvan yetiştiriciliğine sunulması, ciddi bir kullanım alanı oluşturdu. 2012 yılında 2 milyon 308 bin civarında olan küçükbaş hayvan varlığı, 2013 yılı rakamlarına göre 2 milyon 456 bin civarına ulaştı. Bu yüzde10'luk bir artış demek” diye konuştu.
Tarımsal alandaki gelişmenin vatandaşın gelir seviyesini de artıracağını belirten Altuner, tarımın çözüm süreciyle birlikte Van'da en gözde sektör haline geldiğini kaydetti.
Amaçlarının bölgede ekoturizmin gelişmesini sağlamak olduğunu anlatan Altuner, "İlimizde ekoturizm bünyesinde kullanılabilecek çok sayıda doğal yer var. Barış sürecinin devam etmesi halinde bundan yararlanma kat sayımız da artacak" dedi.
Altuner, kentte küçük ve büyükbaş hayvancılıktan elde edilen süt üretiminin 250 bin ton civarında olmasına rağmen, bunu değerlendirme katsayısının yüzde 10 dolaylarında olduğunu vurgulayarak, düşük olan bu rakamın sütü işleyecek tesislerin açılmasıyla artacağını belirtti.