İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hitit Üniversitesi ve Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğinde ''Çorum Arıcılık Çalıştayı'' düzenlendi.
Çorum’da Arıcılık Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı, akademisyenler ve arı yetiştiricileri katıldı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın konuşmalarıyla başladı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, dünyada arıcılıkla ilgili ilk yazılı belgelerin Hattuşa’da yapılan kazılarda ortaya çıktığını belirterek, “Arıcılık tarihinin en eski yazılı kanunu Hititler’e aittir, dolayısıyla bu topraklar binlerce yıl önce arıcılığın gelişmişliğine işaret eder ” dedi.
Türkiye’deki bal üretiminin yapılan çalışmalarla 103 bin tona çıktığını, arıların tamamının kayıt altına alındığını açıklayan Yılmaz, Türkiye’nin 6.8 milyon arı kovanı, 58 bin arıcı üyesiyle Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük arıcı ülkesi olduğunu bildirdi.
Türkiye’deki bal üretiminin yapılan çalışmalarla 103 bin tona çıktığını, arıların tamamının kayıt altına alındığını açıklayan Yılmaz, Türkiye’nin 6.8 milyon arı kovanı, 58 bin arıcı üyesiyle Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük arıcı ülkesi olduğunu bildirdi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da, üniversite olarak hedeflerinin arı yetiştirici sayısını çoğaltarak, bal üretimini artırmak olduğunu kaydetti.
Alkan, her ilde üniversite olması için yola çıkıldığında ana amacın sadece illere üniversite kurmak olmadığına işaret ederek, illere açılan üniversitelerin şehirlerin problemlerinin üzerine eğilmesi, sorunların çözümüne katkı sağlaması, bulundukları kentlerin mevcut potansiyelini ortaya çıkararak bu potansiyelin daha ileri götürülmesinin hedeflendiğinin altını çizdi.
Çalıştay, Yrd. Doç. Dr. Ali Salur’un moderatörlüğünü yaptığı açılış panelinde Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun “Arıcılığın Sorunları”, Yrd. Doç. Dr. A. Onur Girişgin’in “Ülkemizdeki Bal Arısı Hastalıklarında Son Durum”, Yrd. Doç. Dr. Engin Şenel’in “Bal ve Diğer Ürünlerin Tıbbi Kullanımı” ve Yrd. Doç Dr. Nedim Albayrak’ın “Balın Beslenmedeki Yeri” konulu sunumlarının ardından 4 farklı salonda eşzamanlı olarak “Arı Ürünleri”, “Arıcılık Malzemeleri ve Pazarlama”, “Arı Yaşam Ortamı ve Florası” ile “Arı Yetiştiriciliği ve Arı Hastalıkları” başlıklı oturumlar ile devam etti.