Çekirge, solucan ve hamam böceğinden sonra cırcır böceği de Türk girişimcinin hizmetinde. Antalya\'da iki girişimci,iki tür cırcır böceğinin üretimine başladı.
Antalya'da iki girişimci, birçok sesini bile duymaya tahammül edemediği iki tür cırcır böceğinin üretimine başladı. İlk hedefleri iç piyasada söz sahibi olmak olan girişimcilerin, satışa hazır 150 bin adet cırcır böcekleri var. Antalyalı profesyonel rehber, şimdilerde girişimci Selami Gökgöl ile Ünsal Yüksel, çekirge ve hamam böceği üretiminin ardından canlı yem piyasasında büyük ilgi gören cırcır böceğinin yaklaşık 1 yıllık deneysel çalışma ardından üretimine başladı. İki tür olarak üretilen cır cır böcekleri, özel olarak hazırlanan bir çiftlikte, özel kutularda nemli ve 25 derece sıcak bir ortamda üretiliyor. Cır cır böceklerinin yumurtlayacağı, yavruların besleneceği, yetişkinlerin çiftleşeceği ve damızlıkların yerleri ayrı ayrı bulunuyor. Cır cır böcekleri boy boy kutularında 9 çeşit tahıl karışımı mineralin yanı sıra havuç ve marul ile besleniyor. Üretici Selami Gökgöl, şu an iç pazara yöneldiklerini, kısa süre içinde yurt dışına ihracata başlayacaklarını dile getirdi. İki farklı türde cırcır böceği yetiştirdikleri ifade eden Gökgöl, kendilerinin böceklere kahverengi ve siyah isim verdiklerini söyledi.
Sürüngenler için ideal besin
Kahverengi türün Avrupa’da Akdeniz cırcır böceği olarak bilindiğine değinen Gökgöl, “ Siyah olanın ise türünü gizli tutuyoruz. Üretmiş olduğumuz canlı yem başta da cır cır böceği olmak üzere her türlü canlının gıdasını alabileceği ürünlerdir. Kertenkele, bukalemun, iguana, eklem bacaklılar, her türlü sürüngen için ideal bir besindir” dedi.
Fiyatı 20 ile 25 kuruş
Bir dişi cırcır böceğinin ömrü boyunca 100 ile 1500 arasında yumurta bıraktığını kaydeden Gökgöl, “ Bizdeki türün bir tanesi 1500 diğeri 250 yumurta bırakıyor. Yetişkin bir cır cır böceğinin fiyatı 25 kuruş, yavruları ise 20 kuruştur. Damızlık türü satmıyoruz. Müşterimiz 100 adet istemişse biz her zaman 15 tane fazla veriyoruz. Şimdi tek tek sayma şansınız olmuyor. Bir ölçek ile veriyoruz” diye konuştu. Türkiye’de gayri resmi olarak merdiven altı tabir edilen işletmelerde cır cır böceği üretildiğini aktaran Gökgöl, “ Ama tek resmi kurumu biziz” dedi. Cır cır böceği yetiştirmenin çok meşekatli bir iş olduğunu dile getiren Gökgöl, böceklerinin hepsini itina ile beslediğini belirtti.