Türkiye'nin en çok kaz yetiştirilen bölgelerinden Kars'ta, yerli ırkla Çin kazı da yetiştirilmeye başlandı.
Türkiye'nin en çok kaz yetiştirilen bölgelerinden Kars'ta, yerli ırkla Çin kazı da yetiştirilmeye başlandı.
Kars bölgesinde yöresel sofraların vazgeçilmez kaz yemekleri, Çin kazıyla da yapılacak.
Sarıkamış'ta kaz yetiştiriciliği yapan Mücahit Reçber, bir arkadaşından aldığı destekle getirttiği Çin kazlarının üretimine başladıklarını anlattı.
Çin kazının bölge coğrafyasına, iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığını belirten Reçber, bundan sonra kayak merkezindeki otellerde Kars kazı ve Çin kazının birlikte sofralardaki yerini alacağını kaydetti.
Reçber, Çin kazının Kars kazına göre daha büyük ve çok üreyebilen bir ırk olduğunu ifade ederek, "Kars kazının eti çok lezzetli ancak biraz yağ oranı fazladır. Biz de Çin kazının hem eti yağsız hem de çok daha fazla ürediği için 'Neden bizim kazla birlikte Çin kazı yetiştirmeyelim' dedik ve Sarıkamış'a getirterek burada yetiştirmeye başladık" dedi.
Kars kazının yılda ortalama 15-20 adet yumurtladığını dile getiren Reçber, Çin kazının ise şubat ayından itibaren yumurtlamaya başladığını, yılda 60-100 adet yumurtlayabildiğini söyledi.
Çin kazı
Kendi cinsi içinde iri ve uzun boyunlu bir kaz olan Çin kazı 81-94 santimetre boyuyla cinsinin en büyük kazıdır. Ortalama ağırlığı 2,8-3,5 kilogramdır.
Erkekle dişi birbirine benzer ama erkek biraz daha iridir. Erişkin Çin kazının kanat açıklığı 160-185 santimetredir. Gaganın tabanında ince beyaz bir çizgi vardır.
Kendi cinsi içinde bir tek bu türün gagası tamamen siyahtır. Bacaklar ve ayaklar ise turuncu renklidir. Genç kazların rengi erişkinlerden daha soluktur, gagalarının dibinde beyaz çizgi yoktur ve alt kısımlarında koyu çizgiler bulunmaz.