Kocaeli hem üretimde hem de su tasarrufunda örnek bir tesise sahip. Yağmur suyu hasadıyla su verimliliğine katkı sağlayan işletmede üretilen çileklerin tamamı ihraç ediliyor. İşletme sahibi dünyanın yaşadığı su kıtlığından dolayı bu yatırıma öncelik verdiklerini belirtiyor. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, yağmur hasadıyla toplanan suların tarımsal üretimde yeniden kullanılmasını teşvik ediyor.
Haber: Kocaeli İl Enformasyon
Küresel ısınma ve su kıtlığına karşı duyarlılıklarını kurdukları tesisle gösterdiler.
Çatısında toplanan yağmur sularını filtreden geçirip sulamada kullanan bu modern tesis Kocaeli’nin öncü işletmelerinden biri.
Çevreye duyarlı yatırımın işletme giderlerini de düşürdüğünü belirten İşletme Müdürü Kadir Cüneyt Adalmaz, tesisin avantajlarını şöyle anlatıyor: “İlk kurulduğumuz andan itibaren yağmur hasadını kullanmaya başladık. Seralarımızın oluk sistemi ve yüzey altı taşıma sistemleriyle birlikte yıl içerisinde yağmurlu anlarda bu yağmuru toplayarak değerlendiriyoruz. Hem sezon içerisinde hem sezon dışı zamanda. Yağış miktarına bağlı olarak işletmenin su giderinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor.”
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü işletmelerde yağmur hasadı uygulamasını teşvik ediyor. Genel Müdürlüğün 31 Ocak 2023 tarihinde başlattığı ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayınlandı. Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzunda 'Yağmur Hasadı' ile ilgili “Çatıda kurulan sistem ile yağmur suyunun depolarda biriktirilip yeniden bahçelerde sulama için, fabrikalarda prosesler için ya da filtrelemeye çok fazla ihtiyaç duyulmayan alanlarda kullanımını için kurulması istenen sistemlerdir.” ifadesi yer alıyor.
Tesisteki faaliyetleri yerinde gözlemleyen Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Erdal Hanlıgil, yağmur suyu hasadı yapabilecek tesislerin özelliklerini sıraladı: “Çatı alanı bin metrekare ve üzeri olan işletmeler için yağmur hasadıyla toplanan suların tekrar işletmede kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bakanlığımızın böyle bir çalışması var.”
Seraların üzerindeki yaklaşık on dönümlük çatı alanından toplanan yağmur suyu 4 büyük tankta depolanıyor. Filtreden geçerek temizlenen yağmur suyu seralara sulama suyu olarak gönderiliyor. Donanımıyla geleceğe yönelik bir yatırım olan seralarda topraksız tarımla çilek üretiliyor. İyi tarım uygulamalarıyla kaliteli üretim yapan tesis onlarca kişiye istihdam sağlıyor.
Yağmur hasadıyla sulanan ve saf gübreyle beslenen doğal çileklerin tamamı ihraç ediliyor.
kocaeli
yağmur hasadı
su tasarrufu
su verimliliği
çilek
sera
su yönetimi
tarım ve orman