Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen kaliteli hububat ve baklagil tohumlarına gösterilen ilginin arttığı bildirildi.
Enstitü Müdürü Dr. Mevlüt Şahin, 1926'da kurulan enstitünün mevcut çeşitlere göre daha kaliteli, yüksek verimli ve olumsuz çevre şartlarına dayanıklı yeni bitki türleri geliştirme görevini sürdürdüğünü söyledi. Enstitünün 90'ın üzerinde hububat ve baklagil çeşidi geliştirdiğini belirten Şahin, "Türkiye genelinde yetiştirilen buğdayların yüzde 30'u bizim geliştirdiğimiz çeşitlerdir. Orta Anadolu'da bu oran daha yükseliyor ve ekilen buğdayın yüzde 87'si bizim çeşitlerimizden oluşuyor. Arpa üretiminde bu oran daha da yüksek. Türkiye genelinde arpa çeşitlerimizin üretim oranı yüzde 60, orta Anadolu'da ise bu oran yüzde 95'leri buluyor" dedi.
Şahin, geliştirdikleri çeşitlerin tohumuna talebin her geçen gün arttığını vurgulayarak, "Enstitü olarak, geliştirdiğimiz çeşitlerin 'elit kalite' dediğimiz tohumunu üretiyoruz. Üretilen tohumları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ya da özel tohumculuk şirketlerine veriyoruz. Onlar da bizden aldıkları tohumu orijinal iki kademe yapıyorlar ve bir sene sonra tekrar çoğaltıp sertifikalı kademede çiftçilerimize ulaştırıyorlar" diye konuştu.
Kuraklık nedeniyle, tohum şirketleri ile TİGEM'in istediği tohumun yarısını karşılayabildiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti: "Haymana'da bulunan 4 bin dönümlük arazimizin tamamını gelecek sene inşallah sulamaya açacağız. Arazimizi sulamaya açtığımız zaman firmaların ve TİGEM'in talep ettiği tohumun hepsini karşılar hale geleceğiz. Geçen sezon 150 ton civarında elit kalite ve orijinal tohum ürettik. İhtiyacın ancak yarısını karşıladığımıza göre demek ki ihtiyaç 300 ton civarında. Bu sezon da kuraklıktan dolayı 90 ton civarında üretebildik. Önümüzdeki sene ihtiyacı büyük oranda karşılamayı hedefliyoruz."
Mevlüt Şahin, Türkiye'de yaklaşık 700 tohumculuk firması bulunduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkati çekti. Bakanlığın uyguladığı politikalar ve Tohumculuk Kanunu sayesinde özel firmaların önünün açıldığına işaret eden Şahin, şöyle devam etti: "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de devletin orijinal kademe tohum üretimi yaptıktan sonra özel sektörün bunu sertifikalı kademede çoğaltması sayesinde son 10 yılda özel tohumculuk firmalarının sayısı arttı. Devlet, bu firmaların ürettikleri tohuma teşvik veriyor. Bu çalışmalar sayesinde çiftçimizin kaliteli tohuma ilgisi her geçen yıl artıyor. Çiftçimizin kullandığı sertifikalı tohum miktarı yıllık 300 bin tondan 700 bin tona çıktı."