Başbakan Erdoğan, son aylarda kuraklık, dolu, aşırı yağış ve sel gibi afetler nedeniyle bazı çiftçilerin ciddi zararlara maruz kaldığını ve afetlerden zarar gören çiftçilerin kredi borçlarını ödemelerine kolaylık getirdiklerini açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son aylarda kuraklık, dolu, aşırı yağış ve sel gibi afetler nedeniyle bazı çiftçilerin ciddi zararlara maruz kaldığını belirterek, “23 Ağustos 2013 tarihinden sonra, bu yılın sonuna kadar yani 31 Aralık 2014'e kadar afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçlarını ödemelerine kolaylık getiriyoruz” dedi.
Ürünleri, hayvan varlıkları, tesis veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören, bu zarar da hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen çiftçilerin bu kolaylıktan yararlanacağını belirten Erdoğan, “Bu süre içinde vadesi gelen borçlar bir yıl süreyle... Daha önce yüzde 5 idi, şimdi bunu yüzde 3'e indirdik... Yüzde 3 faizle ertelenecek. Bu kolaylıktan Türkiye genelinde 6.5 milyar lira borcu olan 876 bin çiftçimiz yararlanabilecek. Bununla ilgili kararnameyi dün akşam imzaladık ve gönderdik” diye konuştu
30 Nisan’da Reform Gerçekleştirildi
Başbakan Erdoğan, 30 Nisan'da çıkan bir yasa ile tarıma yönelik çok önemli düzenleme, reform gerçekleştirdiklerini söyledi.
1926'da İsviçre'den alınan medeni kanun ile tarım arazilerinin mirasçılar arasında bölündüğünü, sürekli parçalanıp küçüldüğünü belirten Erdoğan, "Eğer bir tedbir alınmazsa araziler miras yoluyla parçalanmaya devam edecek, adeta halı boyutuna kadar düşecek ve tarım imkansız hale gelecek" dedi.
Başbakan Erdoğan, bu parçalanmadan dolayı ülkenin kaybının 17 milyar lirayı aştığını belirterek, şöyle konuştu:
"10 yıl önce bu parçalanmayı önlemek amacıyla çalışma başlattık, tüm ilgili kesimlerle, bilim insanları ile hukukçularla görüşmeler yaptık. 2005 yılında ilk kez bölünmez parsel büyüklüğünü belirledik. 30 Nisanda çıkardığımız kanunla da gıda güvenliğimizi garanti altına aldık. Bu yeni düzenleme ile tarım arazisi, üzerinde anlaşma sağlanan mirasçıya devredilecek. Bu mümkün olmazsa mirasçılar tarafından aile ortaklığı şeklinde kullanılabilecek, şirket marifetiyle işlenebilecek ya da üçüncü kişilere satılabilecek. Bu satış işlemlerinde, alım-satım ve diğer vergiler alınmayacak, uzun vadeli kredi imkanı sağlanacak. Bu kanunla birlikte artık tarım arazilerimiz bölünmeyecek, parçalanmış araziler de birleştirilecek. Bu kanunun Türkiye'de tarıma çok güçlü destek vermesini bekliyoruz.
Tarım sektörümüz son 12 yılda sürekli büyüme kaydetti. 24 milyar dolar olan tarımsal hasılamız 62 milyar dolara ulaştı. Türkiye tarımsal ekonomik büyüklük itibarıyla 2002 yılında dünyada 11. Avrupa'da 4. sırada idi, şu anda ise Türkiye dünyanın 7. Avrupa'nın 1. en büyük tarımsal gücü konumuna geldi. 2002'de Fransa, İtalya ve İspanya'nın gerisindeydik, bu kanun ile zirvedeki yerimizi muhafaza edeceğiz.”