Çeltikte sorunlar ve çözümler masaya yatırıldı

30 December Wednesday, 2015
Düzce Üniversitesi'nde çeltik konusunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı uluslararası katılımlı çalıştay düzenlendi.
Çeltikte sorunlar ve çözümler masaya yatırıldı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,  Düzce Belediyesi, Üskübü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bitki Islahçıları Birliği, Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Su Ekosistemlerini Koruma Derneği’nin katkı sağladığı ve 3 gün süren “Konuralp Çeltik Çalıştayı”nın açılışı Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda yapıldı.

Çeltik konusunda karşılaşılan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı uluslararası katılımlı çalıştayın açılış konuşmasını Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Konuralp Çeltik Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Aydın gerçekleştirdi.

Ardından da Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu kürsüye çıktı. Kabaoğlu, pirincin buğdaydan sonra gelen önemli temel besin maddesi olduğunu belirterek, Düzce’nin Çilimli ilçesindeki birkaç köy ile Konuralp havzasında çeltik tarımı yapıldığını ifade etti. 2014 yılında 1600 ton çeltik üretimi ile Düzce’nin 15. sırada olduğunu söyleyen Harun Kabaoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2015 yılında çeltik tarımı için Düzceli çiftçilere 80 Milyon TL karşılıksız destek verdiğini, ayrıca İl Özel İdaremizin finansal desteğiyle 2015 yılında 37 ton çeltik tohumu dağıtıldığını ifade ederek çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yerleşkeye adını veren, kültürü ve arkeolojisinden sonra çeltiğe de adını veren Konuralp ile gurur duyduklarını söyleyerek, üniversite-şehir işbirliği olmadan bu tür değerlerinin ortaya çıkarılmayacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından programın oturum kısmına geçildi. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’in yaptığı ilk oturumda, yazdığı eserlerle tanınan ve önemli kültürel çalışmalarda bulunan Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu, Medeniyet Kültür ve Maya konulu bir sunum gerçekleştirdi

 Konuralp Çeltik Çalıştayı’nın ikinci gününde Düzce İlindeki Çeltik Üretiminin Durumu konusunda İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Dikmen tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Ardından çeltik üreticilerinin sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir oturum gerçekleştirildi.

Oturumun diğer bölümlerinde akademisyenler ve uzmanlar tarafından çeltik ile ilgili çok sayıda sunum gerçekleştirilmiş olup, çalıştay 3. günün ardından sona erdi.