Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği ‘Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Paneli’nde önemli başlıklar ele alındı. Tarımsal üretim planlamasıyla ilgili bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, meraları koruyup güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kırsalda yem bitkisi üretiminin desteklenmesiyle de besicilerin kaba yem ihtiyacının karşılanması planlanıyor.
Haber: Mustafa MERAL – Gümüşhane İl Enformasyon
Çayır ve meraları korumak, güçlendirmek amacıyla bir panel düzenleyen Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sektör paydaşlarıyla uzmanları bir araya getirdi.
Tarımsal üretim planlamasını uyguladıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, yayla ve meralardan bilinçli şekelde yararlanılması gerektiğini vurguladı.
Kıraç; “Bu panelde konumuz bir ülkenin en önemli doğal zenginliğini oluşturan çayır ve meralar olacak. Çayır meralar sahip oldukları biyolojik çeşitlilik ile birçok bitki, böcek ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaları, kültür hayvanlarının yaşam alanı olmaları, arıcılıkta doğrudan üretim alanı olmaları ve kültürü yapılan birçok bitkinin elde edilmesinde gen kaynağı olmalarının yanı sıra, kirli havayı temizlediğinden ekosistemin önemli bir ögesi, insanların psikolojileri üzerinde olumlu etki bırakan bir gezinti alanı, erozyona engel olarak topraklarımızı korumaları gibi insanoğluna birçok alanda katkı sunmaktadır.
Bu paneli düzenlemedeki amacımız, Karadeniz Bölgesi’nin 187 bin hektar toplam tescilli mera varlığıyla en fazla çayır mera alanına sahip illerimizden biri olan Gümüşhane’nin dillere destan mera ve yaylarından yararlanma yöntemlerinin ortaya konmasıdır. Bu mera ve yaylaklarda otlatma baskısını azaltmak için yem bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin güncelleştirilmesi ve hayvan beslemesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususların ortaya konulmasıdır. Bu konuları değerli hocalarımız anlatacaklar. Ben hem Bakanlık olarak üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Tarımsal Üretim Planlaması ile ilgili hem de hocalarımıza altlık olması açısından İlimizin tarımsal yapısı ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bunun yanında geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi, gıda arz ve talep dengesini olumsuz etkilemiş, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır.
Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasına yönelik “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği” 14 Eylül 2023’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik kapsamında yapılan çalışmalarla bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri alanlarında üretim planlaması çalışmalarında sona gelinmiştir. Böylece arz güvenliğimizin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır. Diğer taraftan üretim planlamasını teşvik etmek için tarımsal destekler ve hibe programları, sübvansiyonlu krediler, sözleşmeli üretim gibi uygulamalarda düzenlenmeler yapılmaktadır. Ben bu bağlamda gerek bitkisel üretimle uğraşan çiftçilerimizin, gerekse hayvancılık veya su ürünleri yetiştiricilerimizin ilimiz için belirlenecek planlama kapsamına giren üretimlerde ilave desteklerden faydalanabilmeleri ve karlı bir üretim yapmaları için mutlaka bakanlığımız sistemlerine kayıt yaptırmalarını, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin aşı, küpe işlemlerine dikkat etmelerini özellikle istirham ediyorum.” dedi.
Gümüşhane Üniversitesinden Prof. Dr. Selim Şen moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yolcu ilk sunumu “Çayır ve Meralarımızdan Yararlanma Yöntemleri” başlığında gerçekleştirdi.
Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği programda; Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Önder Canbolat “Hayvan Besleme İlkeleri ve Silaj Yapımı”, Ordu Üniversitesinden Prof. Dr. Özlem Uysal Aşçı “Yem Bitkileri Tarımı” ile ilgili bilgi verdi.
Çayır Mera ve Yem Bitkileri paneli ile çiftçilersin bilinçlendirilmesi, desteklemelerle de yem bitkisi üretiminin arttırılması hedefleniyor.
Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi Limni Salonunda yapılan Panel programına; Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, bazı kurum amirleri, öğretim elemanları, STK temsilcileri, çiftçi ve öğrenciler katıldı.
gümüşhane
çayır
mera
yem bitkisi
panel
üniversite
tarım ve orman