ÇAYKUR, birinci sürgünde 210 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi ve ikinci sürgün alımlarına başladı.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, birinci sürgün döneminde 210 bin ton yaş çay aldıklarını, bugün itibarıyla ikinci sürgün alımlarına başladıklarını bildirdi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR Brifing Salonu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, birinci sürgün yaş çay alımlarının tamamlandığını belirterek, "Sorunsuz bir sürgün dönemini geride bıraktık. Birinci sürgünde 210 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik ve bugün itibarıyla ikinci sürgüne başladık. İkinci sürgüne de 375 kilogram kotayla devam ediyoruz" dedi.
Birinci sürgünde özel sektörün 150 bin ton yaş çay aldığını öğrendiklerini belirten Sütlüoğlu, "Çay sektörü olarak toplamda 360 bin ton yaş çay almış olduk. Geçen sezon 420 bin ton alınmıştı" diye konuştu.
Geçen sezona göre üretimin yüzde 15 azaldığını kaydeden Sütlüoğlu, bu yıl ilk kez gerçekleştirdikleri beyaz çay alımı kapsamında ise 295 kilogram çay aldıklarını ifade ederek, "Bu konuda başlangıç yılı olması itibarıyla üreticiler çağrılara uydu ve her gün çay akışı oldu. Sürgün süresince beyaz çay üretmeye devam edeceğiz. Mayıs ayı beyaz çay bedeli olarak 74 bin 200 liralık ödeme gerçekleştirdik" dedi.
Beyaz çayın piyasaya sürülmesi için tescil çalışmalarının sürdüğünü aktaran Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
"En kısa sürede piyasaya süreceğiz. Dünya piyasasında beyaz çay fiyatı bin dolardan başlıyor. ÇAYKUR'un ürettiği beyaz çay pestisit ihtiva etmeyen, kaliteli bir çay. Bu çerçevede fiyat belirleyeceğiz. Beyaz çay, imparatorların çayı olarak adlandırılıyor. Hücre yenileme, gençleştirme özelliği olan, ilaç olarak kabul edilebilecek bir ürün. Bunu böyle görmek lazım. Aranan ama bulunamayan ürün. Üretim çok sınırlı. Tepe tomurcuktan üretilen çay. Bir sürgünde alınan miktar belli, 295 kilogram alabildik. Anzer balı gibi aranır oldu. Şifa için aranıyor. 4 kilogramdan bir kilogram üretilebiliyor. Çok kıymetli bir ürün."
"Ramazan ayına girmeden ödemeleri tamamlayacağız"
Sütlüoğlu, mayıs ayında alınan 186 bin 200 ton çay karşılığı üreticiye 257 milyon 166 bin lira ödeme yapacaklarını belirterek, "Mayıs ayı ödemelerine bugün başladık. Ramazan ayına girmeden ödemeleri tamamlayacağız. Üreticilerimizin eline ramazan ayından önce para girmesini arzu ediyoruz. Birinci sürgünde yaklaşık 290 milyon lira ödeyeceğiz. Bunların bir kısmını ödedik. Budama bedeli olarak ise 104 milyon lira ödeme yapılacak. Budama bedellerinin ödemesi için ilgili bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor. En geç temmuz ayında ödenmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.