Samsun'un Çarşamba ilçesi Ambarköprü Deneme İstasyonu'nda "Silajlık Mısır Yayım Projesi" kapsamında, 2016 yılında çeşit demonstrasyonu kurulan ekiliş alanlarını temsilen Tarla Günü düzenlendi.
Tarla günü, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen proje kapsamında yapıldı.
Tarla gününe Vali Yardımcıları Ali Galip Saral, Faruk Necmi Kurt, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (TUAM) İsmail Sezer, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, İl Müdür Yardımcısı Resul Karakuş, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Enstitü Müdürlüğünden Bölüm Başkanları, İl Müdürlüğü şube ve ilçe müdürleri, Terme ve Çarşamba Ziraat Odası Başkanları, çok sayıda teknik ve sağlık personeli ile çiftçi kuruluşlarından temsilciler, tarım danışmanları, üreticiler ve Ziraat Fakültesinden stajyer öğrenciler katıldı.
Enstitü Müdürü Dr. Kibar Ak ve İl Müdür Vekili Nail Kırmacı etkinlikte birer konuşma yaptı.
Dr. Kibar Ak konuşmasında yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Çarşamba ve Bafra lokasyonlarında demonstrasyona alınan Samada-07, Burak ve Ağa çeşitleri Türkiye’nin "Milli ve yerli ilk kamu çeşitleri" diyen Ak, Karadeniz Yıldızı çeşidinin ise hibrit bir çeşit olmamakla birlikte, komposit bir çeşit olarak Samsunlu çiftçilere daha güç yetiştiricilik şartlarında rahatlıkla tavsiye edilebilecek, yeşil ot verimi yüksek bir çeşit olduğunu vurguladı.
Demonstrasyona alınan çeşitlerin yeşil ot (silaj) verimlerinin bölgede kullanılan ticari ve yerel çeşitlerin yeşil ot verimlerinden çok daha fazla olduğunu belirten Ak, Araştırma Enstitüleri tarafından sonuçlandırılan projelerin çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması bağlamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında ciddi ve nitelikli bir işbirliği yapıldığını kaydetti.
Dr. Kibar Ak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Araştırmacı-yayımcı-çiftçi bağı en güçlü bir şekilde tesis edilmiştir. Problem odaklı yaklaşımlar ve çözüm metotları nedeniyle çiftçilerimizin silajlık mısır tarımındaki beklentileri büyük ölçüde karşılanmıştır. Ülke hayvancılığının genelinde görüldüğü üzere, Samsun ili hayvancılığında da, hayvan beslemede yem rasyonlarında büyük oranda kaliteli kaba yem açığı vardır. Silajlık mısır yetiştiriciliği ve yüksek verimli çeşitlerle mısır silajı üretimi, kaliteli kaba yem açığını çok yakın bir gelecekte en aza indirecektir. Hayvancılıkta en önemli maliyet unsurunu yemleme masrafları oluşturmaktadır. Mısır silajı, yüksek enerji değeri, kolay sindirilebilmesi, nispeten de sürekli ve kaliteli yem olması ve silolama kolaylığı avantajlarından dolayı ruminantlar için önemli bir besin kaynağıdır. Mısır, dünyada silaj yapımında en yaygın kullanılanbitkidir ve artan bir öneme sahiptir."
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı ise yaptığı konuşmada, Samsun’un silajlık mısır üretiminde, Karadeniz Bölgesi’nde söz sahibi bir il durumunda olduğunu ifade etti. Kırmacı, "Orta Karadeniz Bölgesi'nde silajlık mısır tarımının yaklaşık yüzde 64’ünün Samsun’da gerçekleştiriliyor olmasına rağmen hem Orta Karadeniz Bölgesi hem de Samsun ili ortalama silaj verimleri ülke ortalamasının altındadır." dedi.
Nail Kırmacı, bu nedenle yüksek verimli, kaliteli yem değerine sahip, bölge için önerilen, yeşil ot verimleri bölge ortalamasının çok üzerinde olanyeni çeşitlerin ve modern yetiştiricilik şartlarının çiftçilerde yaygınlaştırılacağını ve yakın bir gelecekte Samsun’da silajlık mısır tarımında ekim alanı, verim, üretim ve kalite yönünden önemli ilerlemeler kaydedileceğini ifade etti.
Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından Tarla Günü programı kapsamında demonstrasyona alınan Samada-07, Ağa ve Karadeniz Yıldızı çeşitlerinin ekili olduğu alanlar katılımcılar tarafından gezilerek, çeşitler hakkında proje yürütücüsü Enstitü personeli Ziraat Yüksek mühendisleri Halil Kapar ve Erkan Özata tarafından bilgilendirme yapıldı ve çiftçilerin soruları yanıtlandı.